Contact

IEP in coronatijd

Het afgelopen schooljaar heeft het onderwijs maar weer eens laten zien wat een veerkracht er is! Er is enorm hard gewerkt om het onderwijs op afstand vorm te geven. Inmiddels is het nieuwe schooljaar weer begonnen. Misschien spelen er nog enkele vragen op het gebied van toetsing gezien de afstandonderwijs door corona. Op deze pagina geven we je tips.

Toetsen na de meivakantie

Wel of niet IEPen na de zomer

Het afgelopen jaar heeft het onderwijs maar weer eens laten zien wat een veerkracht er is! Er is enorm hard gewerkt om het onderwijs op afstand vorm te geven. Nu zitten de leerlingen weer in je klas. Je kan je leerlingen letterlijk weer zien én daar doe je het ieder dag voor: iedere leerling datgene bieden wat hij of zij nodig heeft, zodat ze zich optimaal en met plezier blijven ontwikkelen.

Misschien heb je in juni niet getoetst en vraag je je nu af of je dit aan het begin van het schooljaar moet doen. De belangrijkste vraag die je met het team moet stellen is: heeft het nut om nu te toetsen, welke informatie gaat het ons opleveren? Heb je voor al je leerlingen scherp in beeld op welk niveau ze functioneren en hoe je onderwijsaanbod er voor de komende periode uit moet zien? Als het antwoord daarop ‘ja’ is, levert een volgtoets je geen nieuwe informatie op, en heeft het dus niet zoveel nut. Wist je dat je het niet verplicht is om 2x per jaar een LVS-toets af te nemen? Het gaat er om dat je een goed beeld hebt van de vorderingen van je leerlingen. Lees hier meer informatie vanuit de Onderwijsinspectie.

Wel toetsen?

De eerste schoolweken zijn voorbij, hopelijk hebben jullie samen met de leerlingen het schoolritme weer gevonden. Waarschijnlijk heb je goed inzicht gekregen in hoe het gaat met de leerlingen, hoe ze zich voelen en waar ze staan. Mocht je het gevoel hebben dat je meer inzicht nodig hebt, dan kun je het IEP LVS gebruiken.

Tips:

  1. Bepaal welke vaardigheden je minimaal wil toetsen;
  2. Selecteer een toets die past bij de leerdoelen waar de leerling aan gewerkt heeft;
    Gebruik hiervoor de toelichting bij iedere vaardigheid;
  3. Bekijk zo spoedig mogelijk na de afname de resultaten en selecteer eerst de leerlingen die een afwijkend (dan verwacht) resultaat laten zien;
  4. Vergelijk het resultaat met andere observaties. Denk hierbij aan ingeleverd werk, methode-gebonden oefen- en/of toetssoftware enz.;
  5. Bespreek samen met de leerling opvallende antwoorden met de functie ‘Bekijk de antwoorden’;
  6. Bepaal tenslotte samen met de leerling aan welke leerdoelen en/of domeinen verder gewerkt gaat worden.

Webinar IEP LVS

In dit webinar vertellen we je alles over het IEP LVS.

Bekijk het webinar

IEP-scholen

Wil je in gesprek gaan met een andere IEP-school? Bekijk de scholen hier en neem contact op met een school in jouw regio.

Zoek een IEP-school

IEP Eindtoets 2021

Voorinschrijven IEP Eindtoets 2021 | Afname 20 & 21 april

Aanmelden IEP Eindtoets

Wij staan voor je klaar

Onze IEP-adviseurs staan klaar voor jou om je te helpen in deze tijd. Ga in gesprek met ze over oplossingen, alternatieven of informatie.

IEP adviseurs

Veelgestelde vragen

In de periode tot mei 2021 kijkt de Onderwijsinspectie bij de beoordeling van de resultaten alleen naar de op de eindtoets behaalde percentages referentieniveaus taal en rekenen in 2018 en 2019, omdat die voor 2020 ontbreken.

Op de site van de Onderwijsinspectie vind je hier meer informatie over.

Op deze pagina houden we jullie op de hoogte van de laatste informatie rondom de IEP Eindtoets en het coronavirus. Je kunt ouders van deze informatie voorzien. Daarnaast is er voor ouders is er het adviespunt Ouders & Onderwijs. Ouders kunnen hier al hun vragen stellen door te bellen naar 088-6050101. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 9.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur, en op woensdag- en donderdagavond tussen 19:30 en 21:30 uur. Op de site van Ouders & Onderwijs is ook een contactformulier beschikbaar die zij kunnen invullen om vragen te stellen.