De weg naar een waardevol diploma

Iemand is in karakter vaak al een bakker, hovenier of pedagogisch medewerker. Op het mbo leer je vervolgens de kneepjes van het vak. Daarnaast is het mbo de kweekvijver van essentieel talent. Want waar zouden we als maatschappij zijn zonder deze vakjongens en -meiden die onze winkels runnen, zieken verzorgen, auto’s repareren en cultuurpodia van licht en geluid voorzien? Ze zijn onmisbaar in de samenleving. Dat maakt het mbo een ontzettend waardevol en interessant werkveld.

Het begint pas bij het diploma
Je bent niet klaar wanneer je je diploma in handen hebt: dan begint het pas. In een wereld die continu verandert, wijzigt ook de vraag van klanten en veranderen functies en taken. Een diploma is dus pas echt waardevol als het laat zien dat je een bekwaam vakman of vakvrouw bent, maar ook dat je klaar bent voor een leven lang ontwikkelen. Zo’n diploma vraagt inzet, betrokkenheid, flexibiliteit, professionaliteit en eerlijkheid op de weg daarnaartoe.

Diploma van waarde
De waarde van dit diploma krijgt betekenis door toetsen en examens met een hoge kwaliteitsstandaard, die passen bij de belevingswereld van de student en die eerlijk meten. Toetsen en examens waarvan vooraf duidelijk is aan welke norm je moet voldoen en hoe hoog de lat ligt. De waarde van dit diploma hangt ook af van de examenorganisatie en de condities waaronder een examen wordt afgenomen. Hoe beoordeel je op een betrouwbare wijze? Hoe voorkom je onregelmatigheden? En hoe borg je de kwaliteit van een examen?

Goede examens, waardevolle diploma’s
Dat is waar Bureau ICE zich hard voor maakt: startbekwame vakmensen met een diploma vol waarde. Hoe we dat doen? We inspireren en adviseren besturen en beleidsmedewerkers, we ondersteunen bij het professionaliseren van docenten en examenpersoneel. Ook leveren we eerlijke toetsen en examens op een toetsplatform dat de kwaliteit van examenprocessen ondersteunt en borgt. Al mijn collega’s hebben passie voor het onderwijs en de student. Zij zetten zich dagelijks met veel toewijding en deskundigheid in om kwalitatief goede producten te maken en docenten en examenfunctionarissen te adviseren en te ondersteunen. Daarbij beperken ze zich niet alleen tot wet- en regelgeving. Meer dan eens bieden ze inspirerende mogelijkheden om examenorganisaties beter te laten functioneren. Want onderwijs gaat over meer dan alleen ‘wat moet’, maar juist ook over ‘wat beter kan’. Met TOA – toetsing, ontwikkeling en advies leveren wij daar onze bijdrage aan, zodat een diploma ook echt een waardevol diploma is.

Martine van Leusen
Productmanager TOA

Wil je ook de gratis jubileumeditie van Toets! magazine ontvangen, meld je dan nu aan.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *