Menu
TOA-trainingen rekenen taal
TOA-trainingen rekenen taal

TOA Taalassessor Nederlands bij Anderstaligen

Waarom deze training?

Elke student in het mbo dient examen Nederlands te doen op één van de bekende referentieniveaus van Meijerink. Maar wat nu als Nederlands niet je moedertaal is? Dan word je nog altijd getoetst op niveau 1F, 2F of 3F, terwijl deze referentiecriteria eigenlijk niet goed passen bij anderstaligen. Dat wringt. Het wachten is op een wetswijziging, waardoor we deze groep studenten mogen beoordelen op basis van ERK-criteria. Tot die tijd moeten we echter roeien met de riemen die we hebben. In deze training gaan we op onderzoek uit naar waar de problemen precies zitten en verkennen we aan de hand daarvan wat we voor anderstaligen kunnen doen.

Wat we niet kunnen doen, is het probleem helemaal oplossen. 3F is voor de meeste anderstaligen niet haalbaar; ook 2F is vaak al een probleem. Wij pleiten voor examinering op basis van het ERK. Maar tot het zover is, willen we deze studenten zo goed mogelijk verder kunnen helpen. Daar is deze training voor.

 

Aanpak van de training

We gaan gezamenlijk op zoek naar onze ervaringen met het beoordelen van anderstaligen op 2F/3F-niveau, en waarom het behalen van deze niveaus voor veel van deze studenten moeilijk is. We beoordelen verschillende examenproducten van anderstaligen, waarin we de voor hen typische fouten en probleemaspecten identificeren en op een rijtje zetten. Hierbij bekijken we de verschillen tussen ERK-aspecten en die van Meijerink, waarmee we scherp krijgen waar de grootste problemen zitten.

De insteek van onze taaltrainingen is praktijkgericht, waarbij we werken met authentiek oefenmateriaal in een reële context. Na afloop van de training kunnen deelnemers hun nieuwe kennis en inzichten toepassen bij het beoordelen van taaltoetsen van anderstalige kandidaten. Deze inzichten zullen ze natuurlijk ook willen delen met hun collega’s, om zo tot een eenduidige en eerlijke beoordeling te komen. Zo wordt de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid tussen de assessoren vergroot en wordt de kwaliteit van het examenproces op een duurzame manier geborgd.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor assessoren Nederlands met ervaring in het afnemen en beoordelen van de examens Spreken, Schrijven en Gesprekken in TOA, die hun kennis willen uitbreiden over het examineren van de anderstaligen-doelgroep.

Gedachtengang van elkaar horen is ontzettend belangrijk!
Anoniem

Dit ga je leren

  • Problemen verhelderen rond het examineren van anderstaligen op 2F/3F
  • Knelpunten van anderstaligen herkennen
  • Voorgestelde (politieke) oplossingen tot dusverre verkennen
  • Pijnpunten en struikelblokken in taalproductie van anderstaligen identificeren
  • Aanpassingen en oplossingen zoeken bij de examinering van productieve taalvaardigheden
  • Uitproberen in de praktijk hoe je anders kunt kijken naar examens van anderstaligen

Dit levert het op

Na afloop van de training hebben deelnemers kennis over de beoordelingsmodellen en kunnen zij deze op een succesvolle manier bij het beoordelen van taaltoetsen van NT2-kandidaten toepassen. Dit draagt bij aan een waardevol diploma voor de student.  

Op deze wijze wordt de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid tussen de assessoren vergroot en hierdoor de kwaliteit van het examenproces op een duurzame manier geborgd. 

Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.  

Nuttige informatie

Volledig online nee
Volledig op locatie opdrachtgever V
Deels online nee
Open inschrijving nee

Rapportcijfer TOA Training

Training TOA Taalassessor

Artikel: Examineren bij anderstalige mbo-studenten, hoe doe je dat?

Het afnemen en beoordelen van examens Nederlands bij anderstalige mbo-studenten kan voor assessoren een uitdaging vormen. Er zijn regels en kaders waarbinnen gewerkt moet worden, maar er zijn ook manieren om ruimte op te zoeken. Hoe doe je dat? Wat mag wel, wat mag niet? Mariska van Berkel, trainer en adviseur bij Bureau ICE, ontwikkelde een training die inzicht en duidelijkheid biedt over het examineren van deze doelgroep.

Mariska van Berkel, TOA-trainingen

Meld je aan