Scholen kunnen kiezen uit verschillende eindtoetsen: de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets, AMN Eindtoets en de Centrale Eindtoets. Het mag voor het resultaat van de toets niet uitmaken welke toets een leerling maakt. Het is daarom belangrijk dat de 5 eindtoetsen vergelijkbaar zijn. De Expertgroep Toetsen PO, aangesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maakt een vergelijking tussen de 5 toetsen. Zo heeft elke leerling met zijn of haar capaciteiten dezelfde kans om een bepaald toetsadvies te behalen.
De leerlingen hebben de afgelopen weken de uitslag van de toets ontvangen. Er zijn in dezelfde periode verschillende losse signalen binnengekomen van eindtoetsaanbieders en scholen over opvallende toetsadviezen. Deze signalen leken aanvankelijk afzonderlijk goed verklaarbaar, maar de signalen samen vormden aanleiding voor het ministerie van OCW om een onderzoek in te stellen.
Vorige week is geconstateerd dat er niet te onderbouwen verschillen bestaan tussen de toetsadviescategorieën van de Centrale Eindtoets en de eindtoetsen van de andere vier aanbieders. Dit komt doordat de Expertgroep Toetsen PO gerekend heeft met onjuiste waardes. Vast staat dat de toetsaanbieders geen blaam treft.
Een deel van de leerlingen dat de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets heeft gemaakt, is in een ander niveau ingeschaald dan dat op basis van het toetsresultaat bij hen zou passen. Hierdoor hebben zij een onjuist toetsadvies gekregen. Daarom moeten de toetsadviezen voor leerlingen die de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets gemaakt hebben opnieuw worden berekend.
Dit is een buitengewoon vervelende situatie, in eerste instantie natuurlijk vooral voor alle groep 8 leerlingen en hun ouders, maar ook voor alle leerkrachten en scholen die hierbij betrokken zijn.