Menu
Audit examenproces
Audit examenproces

Training Verbeter het examenproces met steekproeven

Waarom deze training?

Als examencommissie en onderwijsmanager houd je graag de regie in handen. En dus ken je de examenprocessen door en door. Maar hoe goed worden die eigenlijk gevolgd? En hoe staat het met de kwaliteit van de beoordelingen en het examendossier? Volledige controle op al deze vlakken is niet haalbaar. Gelukkig kunnen steekproeven hier uitkomst bieden, als ze goed worden uitgevoerd. Vandaar dat we deze training aanbieden waarin je alles leert over steekproeven. De training wordt op maat gemaakt en biedt je concrete handvatten waardoor je het examenproces op jouw school verbetert.

Voor wie?

Voor leden van examencommissies en onderwijsmanagers die te maken hebben met examenprocessen en examinering.

Een kundige, vriendelijke trainer. Voelde me vertrouwd en gezien!
Anoniem

Dit ga je leren

De training wordt op basis van specifieke leerwensen samengesteld, die we vooraf inventariseren. Tijdens de training leer je in ieder geval hoe en wanneer je een steekproef kunt inzetten, waardoor de kwaliteitsborging van het examenproces praktisch uitvoerbaar wordt. De PDCA-examencyclus is hierbij het uitgangspunt. We zoomen specifiek in op het voorbereiden van een steekproef en het bepalen van de kwaliteitsnorm. Daarnaast bespreken we hoe de steekproef uitvoerbaar blijft en hoe je controleert of de kwaliteit van de steekproef hoog genoeg is.

 

Na de training ben je in staat de volgende stappen uit te voeren:

  • De voorbereiding van een steekproef, het bepalen van de kwaliteitsnorm en vervolgacties
  • Het bepalen van de steekproefomvang
  • Het maken van een A-selecte keuze uit het totaal
  • Het uitvoeren van de kwaliteitscontrole
  • Het controleren van de acceptabele kwaliteitsnorm
  • Het uitvoeren en communiceren van vervolgacties met betrekking tot de betrokken partijen

Training steekproeven bij het ROCvA: ‘Een echte eye-opener’

Steekproeven zijn een goed instrument om de kwaliteit van examens te borgen en het examenproces te verbeteren. Maar hoe zet je ze op de juiste manier in? 16 examencommissieleden van het ROCvA volgden onze training Steekproeven. Deelnemer Cecilia Broodbakker deelt haar ervaring.

Ervaring training steekproeven

Dit levert het op

Nadat je als deelnemer de training hebt bijgewoond en een actieve bijdrage hebt geleverd, ontvang je het Bewijs van Deelname Steekproeven.

Investering

Een overzicht van de investering voor deze training vind je hier.

Nuttige informatie

Op basis van het voorgesprek, de gewenste inhoud van de training en de duur van het adviestraject, stellen we een offerte op. We kunnen het volledige examenproces auditen en verbetervoorstellen aandragen voor het LEAN inrichten van (administratieve) examenprocessen, als daar behoefte aan is. Daarnaast behoort het aanpassen van het handboek examinering tot de mogelijkheden.

Wij adviseren jaarlijkse intervisie/opfrisbijeenkomsten met ons te organiseren, zodat het uitvoeren van steekproeven optimaal blijft verlopen. Houd er rekening mee dat de maximale groepsgrootte tijdens een training 9 deelnemers is.

Meld je aan

De training Steekproeven wordt op maat gemaakt voor jullie. Na het invullen van het formulier nemen we contact met je op om de inhoud van de training te bespreken en een datum af te stemmen.