Column: Juf Mirjam

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Zo’n 170 duizend eerstejaars mbo-studenten starten met de studie van hun keuze. Voor mij staat ook een groep kersverse groentjes. Ze zijn er dit jaar weer in alle soorten en maten. Het mbo-publiek is zo enorm uiteenlopend. Van bbl-mannen met een vaste baan die thuis monden hebben te voeden. Tot aan thuiswonende jongetjes van vijftien jaar die nog elke ochtend door mamlief worden gewekt.

 

Verschil

Al deze diverse studenten krijgen net zo’n diverse groep docenten voor zich. De ene docent zullen zij fantastisch vinden, terwijl zij de ander niet kunnen uitstaan. Het mooiste aan dit vak is dat je het verschil zou kunnen maken voor hen.

 

Ali B

Ik denk daarbij meteen aan het televisiefragment, een paar jaar terug, van Ali B bij Pauw en Witteman. Hij vertelt dat hij knap noch sterk was op de basisschool. Hij blonk nergens echt in uit. Totdat invaljuf Mirjam de klas een lastig liedje liet zingen en niemand deze lastige zinnen kon nazingen, behalve Ali B. Hij ontdekte zijn muzikale raptalent door deze juf die slechts één dag kwam invallen. Juf Mirjam heeft op die ene dag meer voor Ali B betekend dan al zijn andere docenten ooit zouden doen.

 

Zoenen

Ook in mijn schoolloopbaan zijn er veel verschillende leraren geweest. Van sommigen weet ik niet eens meer hun naam, maar er is er ook een die ik zeker niet zal vergeten. Ik herinner het me als de dag van gisteren. Ik was zestien jaar oud en zat in de piek van mijn pubertijd. Mijn schriften werden gebruikt om lijstjes te maken met wie we allemaal hadden gezoend of zouden willen zoenen. Ik rookte stiekem mijn eerste sigaretten en haalde cijfers die dichter bij de 0 dan bij de 5,5 lagen. We testten uit of we na het roken van een joint wél voldoendes konden halen voor natuurkunde en dronken allerlei zoete limonadedrankjes met alcohol.

 

Zwanger

Het was maandagmiddag, het laatste lesuur. Ik was uiteraard met van alles en nog wat bezig, behalve met de lesstof. Tot op de dag van vandaag kan ik letterlijk citeren wat mijn docent Engels toen tegen me zei: “Van jou gaat nooit iets terechtkomen. Jij raakt op je zestiende ongepland zwanger en loopt dan achter de kinderwagen. Jij zult nooit een opleiding afronden en je mag van geluk spreken als je nog wat geld kunt verdienen achter de kassa bij Albert Heijn.”

 

Tranen

Mijn klasgenoten waren ondanks mijn opstandige gedrag altijd aardig voor me, ook op dat moment. Het liefste jongetje uit de klas riep zelfs dat ik een klacht moest indienen. Even zag ik de paniek in de ogen van de docent, maar ik besloot zonder een woord te zeggen het lokaal te verlaten. Terwijl ik naar huis fietste, galmden zijn woorden de hele weg door mijn hoofd. Het voelde alsof iemand mijn keel dichtkneep, mijn tranen waren niet te stoppen. Eenmaal thuis vroeg mijn vader bezorgd of ik wel oké was. Ik zei dat ik waarschijnlijk zou blijven zitten, maar dat ik zéker ooit een diploma zou behalen. Mijn vader vond dat ik vooral moest doen waar ik gelukkig van werd.

 

Baby

Ik bleef dat jaar inderdaad zitten. Maar vier jaar later behaalde ik mijn vwo-diploma wel, in tegenstelling tot wat die ene docent had gezegd. Ik behaalde vervolgens mijn bachelor bestuurskunde en daarbij ook mijn lesbevoegdheid. Vervolgens besloot ik mijn horizon te verbreden. Ik woonde een tijdje in Spanje en reisde wat rond. Acht jaar later dan de docent had voorspeld, kreeg ik mijn eerste baby. Ik begreep alleen niet waarom hij daar zo minachtend over had gepraat. Het moederschap is het mooiste dat er bestaat!

 

Trots

Toen mijn dochter negen maanden oud was en ik genoeg geld had gespaard, schreef ik mij in voor een Engelstalige master. Mijn aversie tegen de Engelse taal was verdwenen. Het was een tikje zwaar met een baby die drie keer per nacht wakker werd, maar ik studeerde netjes binnen het jaar af. Ik was zo trots op mezelf, dat ik het wel van de daken kon schreeuwen.

Als docent kún je dus het verschil maken, in positieve en in negatieve zin. Dit schooljaar starten er weer zo’n 30.000 mbo-docenten op 63 mbo-scholen. Ook jij kunt iemands juf Mirjam zijn. Het is aan jou.

Fijn schooljaar!

 

Yaël Weening
docent Loopbaan en Burgerschap /
Studieloopbaanbegeleider bij mboRijnland

Wil je geen column van Yaël Weening missen? Meld je dan aan voor de TOA-nieuwsbrief voor het mbo.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *