Tips voor een inspirerende studiedag op jullie basisschool


Elke studiedag op jullie basisschool draagt bij aan beter onderwijs. Door te bouwen aan relaties in het schoolteam, te verdiepen in didactiek, samen te werken aan de visie van jullie school: dat zie je allemaal terug in de onderwijskwaliteit. Maar hoe zorg je zes tot acht keer per jaar voor een inspirerende studiedag? Met deze tips is jullie agenda voor volgend schooljaar gauw gevuld!
Een cadeau voor het schoolteam
Een studiedag op jullie basisschool mag aanvoelen als een cadeautje voor het team. Een dag die energie geeft. Waarvan je vertrekt met inspiratie voor lessen of het bijstaan van die ene leerling met faalangst. Studiedagen zijn er voor verbinding in het schoolteam en om samen te leren. Hoe kunnen we ons onderwijs nog verder verbeteren? Wat is een goede aanpak om pesten te voorkomen? Hoe geef je feedback aan elkaar, en kan ik dat zelf wel ontvangen?
Met het einde van het schooljaar al in zicht, is het nu tijd om na te denken over de invulling van jullie studiedagen in het volgende schooljaar. Wij verzamelden tips vanuit de praktijk: leerkrachten, schoolleiders en IEP Adviseurs delen hun best practices, zodat jullie voor komend schooljaar een paar mooie studiedagen kunnen organiseren!
Zorg voor deze basisvoorwaarden op een studiedag
Wat maakt een studiedag geslaagd? Dat zit niet in spectaculaire workshops of luxe extra’s. Die helpen natuurlijk wel, maar zonder de basisvoorwaarden voor een geslaagde studiedag slaan ze de plank mis. Dus zorg dat je bij elke studiedag deze facetten op orde hebt:
- Gezelligheid en verbinding met collega’s. Op een studiedag komt iedereen samen: leerkrachten, schoolleider, intern begeleider, stagiaires. Hoe vaak krijg je de kans om even rustig met je collega te praten? In de dagelijkse waan van de dag werk je vaak langs elkaar heen, dus zijn deze momenten van verbinding op een studiedag heel waardevol. Maak ruimte in de planning voor gezelligheid en ontspannen interactie.
- Een direct effect op je dagelijkse werk. Workshops en lezingen kunnen nog zo interessant zijn – maar zonder een goede vertaalslag naar de dagelijkse praktijk, blijft de impact vaak beperkt. Maak daarom tijd om de nieuwe inzichten toe te passen op de eigen werksituatie. Dit kan bijvoorbeeld door in subgroepen uiteen te gaan: collega’s bespreken dan hoe de inhoud van de ochtend aansluit bij hun klas, bouw of rol. Zo ontstaan concrete ideeën en actiepunten die direct bruikbaar zijn in de praktijk.
- Focustijd voor de leerkracht. Dit kan mooi samengaan met het vorige punt. Bied leerkrachten en andere collega’s de ruimte om echt even aan de slag te gaan.
- Een afwisselend programma. Houd het energieniveau op peil door af te wisselen tussen sociale situaties, informatieve blokken, overlegmomenten en werktijd. Vergeet ook niet momenten van ontspanning in te plannen: zo kunnen collega’s even opladen en voelt de dag meer als een cadeau.
- Een duidelijk doel voor een studiedag. Waarom komt juist dít onderwerp aan bod op de studiedag? Zorg ervoor dat iedereen begrijpt waarom de schoolleiding het belangrijk vindt om hierin te investeren. Breng daarnaast voor elke collega een rode draad aan in een studiedag met het stellen van persoonlijke doelen. Waar sta je nu? Wat wil je vandaag leren, oefenen of aandacht geven? Wanneer is deze studiedag voor jou geslaagd? Bied aan het einde van de dag ook ruimte om hierop te reflecteren.
Probeer deze opbouw voor je studiedag op de basisschool
We vroegen IEP-adviseurs, leerkrachten en schoolleiders wat zij een goede opbouw vinden voor een studiedag op de basisschool:
Check-in en opening
- Koffie/thee en warm welkom
- Inspirerende start over het doel voor de dag.
- Creatieve check-in werkvormen:
- Moodbarometer: breng snel in beeld hoe de energie in de groep is
- 1-woord-rondje: hoe stap jij deze studiedag in? Of: wat wil jij uit deze dag halen?
- Mini-meditatie: om de ochtendhaast los te laten en te landen op deze studiedag
- Stoplicht: laat collega’s zelf een object meenemen dat rood, oranje of groen representeert. Waar krijg jij energie van op werk?
- Beeldkaart: welke kaart geeft aan hoe jij je nu voelt? En wat je van deze dag verwacht?
- Hoogte- en dieptepunt van de afgelopen week: leuke manier om verbinding te creëren in kleine groepen
- Kleed de opening leuk aan met bijvoorbeeld een walk-in playlist waarvoor teamleden hun favoriete nummers opgeven of een mystery guest met een inspirerend verhaal.
Verdieping (ochtend)
- Hier maak je ruimte voor een inhoudelijk thema. Dat kan in de vorm van een (interactieve) lezing, een workshop of een training.
- Wil je bijvoorbeeld meer verdieping in IEP? Met een IEP Training heb je een inspirerende en interactieve start van de dag. Ook als je al een tijdje met het IEP LVS werkt, is het fijn om er af en toe samen weer eens goed in te duiken en er nóg meer uit te halen. Samen met een IEP Adviseur leer je tijdens de training hoe je jullie IEP-data kunt lezen en interpreteren, zodat je nog beter begrijpt hoe het IEP LVS jullie onderwijs kan verbeteren.
Er zijn drie IEP Trainingen:
Verdiep in IEP:
Hoe haal je meer uit de IEP-data en maak je een plan van aanpak die past bij jullie leerlingen, team en ambities?
Verdiep in IEP leerjaar 1/2:
Welke manier van werken met IEP in leerjaar 1 en 2 past het beste bij jullie schoolvisie en populatie?
Ambities stellen:
Hoe zet je het referentiekader voor taal en rekenen in om met IEP doelen te bepalen die passen bij jullie leerlingen en ambities?
Pauze & lichte activiteit
Tijd om te lunchen en op te laden! Dat kan bijvoorbeeld zo:
- Wandeling in groepjes
- Buitenopdracht
- Korte creatieve werkvorm
Toepassing (middag)
- In de middag is het tijd om praktisch aan de slag te gaan. Dit is het moment waarop leerkrachten, intern begeleiders en onderwijsassistenten ruimte krijgen om te werken.
- Dat kan door aan te sluiten op het ochtendprogramma. Hebben jullie een IEP training gevolgd? Dan is het nu fijn om samen verder te gaan met het analyseren van jullie eigen data en dit in kleine groepjes te bespreken. Of kies een creatieve werkvorm om de trainingsochtend te verwerken.
- Andere werkvormen zijn:
- De placematmethode. Misschien heb je deze zelf al eens in de klas gebruikt! Je werkt in kleine groepjes, met een groot vel papier in het midden waarop iedereen zijn gedachten schrijft. Bijvoorbeeld wat er beter kan aan het rekenonderwijs of hoe je kunt handelen bij pesten in de klas.
- Brainstormen. Brainstorm in groepjes – per bouw of juist gemixt- hoe de kennis uit de verdieping van die ochtend jullie kan helpen op school.
- Intervisie. Een leerkracht brengt een casus in en collega’s stellen vragen om samen meer inzicht te krijgen in het probleem
- Wil je meer suggesties voor originele werkvormen? Klik dan hier. Van duo-interviews en speeddates met specialisten tot ‘flip the studiedag’ en een intervisiecarrousel: de mogelijkheden zijn eindeloos!
Reflectie & afronding
- Samen reflecteren op de dag versterkt de verbinding, geeft inzicht in behoeften – individueel en als schoolteam- en schijnt licht op de waarde van deze studiedag. Zo kun je dat doen:
- Post-it muur. Met inzichten, leermomenten, feedback en zelfreflectie.
- Stop-start-doorgaan. Waar moeten jullie mee stoppen? Wat zou je willen starten? En waar moeten jullie vooral mee blijven doorgaan?
- Mini-presentaties. Rond de dag af met korte presentaties waarin collega’s hun inzichten met elkaar delen.
- Een inspirerende studiedag vraagt om een gezellige, pakkende of enthousiasmerende afsluiting. Hier kun je aan denken:
- Complimentenkaartjes. “Ik waardeer jou omdat…”
- Borrel. Om in alle ontspanning samen de dag te eindigen.
- (Korte) activiteit. Sluit af met een activiteit die voor positieve energie en verbinding zorgt. Van een pubquiz over een onderwijsthema of het schoolteam, tot een creatieve workshop zoals spoken word of koken.
Overweeg een inspirerende locatie
De meeste studiedagen worden op school gehouden. Dat is budgetvriendelijk en voor werknemers goed bereikbaar. Toch kan een externe locatie een grote meerwaarde hebben. Zo zorgt een knusse ruimte voor betere gesprekken. Een studiedag in een natuurlijke setting, met de mogelijkheid om naar buiten te gaan, geeft direct een meer ontspannen sfeer. Bovendien voelt een studiedag op een externe locatie – mits sfeervol- sneller als een cadeau voor het team.
Maar ook als je de studiedag op school houdt zijn er manieren om de sfeer en het leerrendement te vergroten. Kies bijvoorbeeld ruimtes met veel daglicht voor het ochtend- en middagprogramma. Combineer de lunchpauze met een buitenactiviteit. Richt de school extra gezellig in met knusse hoekjes waarin collega’s zich samen even terug kunnen trekken of aan een opdracht kunnen werken. En ook een muziekinstallatie of catering maakt de dag net wat sfeervoller.
Hoe ziet jullie ideale studiedag eruit?
Misschien liep je al een tijd rond met de vraag hoe je jullie studiedag op de basisschool in een nieuw jasje kon steken. Of was je gewend aan een bepaald format, en ontdek je nu dat er best wat meer uit de studiedag te halen valt. Ons advies? Neem de moeite om jullie plannen voor de studiedagen van het volgende schooljaar eens serieus onder de loep te houden. Maak er een cadeautje van voor je team. Versterk de verbinding, leg de link naar de dagelijkse onderwijspraktijk. Jullie onderwijs wordt er alleen maar beter van!
Wil je ook met je team aan de slag met een verdieping in het IEP LVS? Lees hier meer over de IEP Trainingen.