Menu

Over toetsing in het NT2-onderwijs

Inburgering: van vrijwillig naar verplicht

Net als bijna 30 jaar geleden, toen we bij Bureau ICE met NT2-toetsing begonnen, werken NT2-docenten nog altijd met veel passie en energie om hun cursisten zo goed mogelijk de Nederlandse taal en cultuur bij te brengen. Wat wezenlijk veranderd is, is het verplichtende karakter dat de inburgering gekregen heeft sinds 2007.  

Veel op het spel

Voor de NT2-cursisten staat er nu meer op het spel dan vroeger: om voor een permanente verblijfsvergunning in aanmerking te komen, moeten zij voldoen aan de inburgeringsplicht. De invulling hiervan is door de jaren heen meer en meer uitgebreid tot het huidige pakket van vier taalexamens, Kennis van de Nederlandse Maatschappij, Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt en de Participatieverklaring. Geen geringe opgave dus!  

Een passend traject voor iedereen

Maar elke NT2-cursist heeft zo zijn eigen geschiedenis, zijn eigen verhaal én zijn eigen talenten en mogelijkheden. Wat NT2-cursisten nodig hebben tijdens hun taalleertraject kan daardoor onderling erg verschillen. Om iedere cursist een passend leertraject aan te kunnen bieden, hebben wij als Bureau ICE efficiënte en betrouwbare toetsinstrumenten ontwikkeld. Ook ontwikkelen we al ruim 10 jaar delen van het inburgeringsexamen en al bijna 30 jaar onderdelen van het Staatsexamen Nt2. Zoals de docenten hun passie en energie in het onderwijs steken, zo zetten wij ons met passie en energie in voor goede én eerlijke toetsing.

NT2 - Afsluiting - Bureau ICE