Menu
Formatief evalueren - JIJ!
Formatief evalueren - JIJ!

Formatief evalueren

Formatief evalueren is op veel middelbare scholen een aandachtspunt. Terecht, want het werkt: leerlingen leren veel meer door formatief evalueren. Vandaar dat veel docenten zich hierin willen verdiepen. Op deze pagina vind je tips, werkvormen en voorbeelden uit de praktijk die je direct kunt inzetten om formatief evalueren een structurele plek in je lespraktijk te geven.

Wat is formatief evalueren?

De theorie is simpel. Formatief evalueren draait om het volgen en stimuleren van het leerproces van de leerling. Hierbij doorloop je voortdurend de drie basisvragen met je leerlingen:

  • Waar ga ik naartoe?Figuur Feedup Feedback Feed Forward Formatief evalueren
  • Waar sta ik nu?
  • Hoe kom ik verder?

Het geeft jou als docent een tussentijds inkijkje in de ontwikkeling van een leerling. Zo kan je (samen) bepalen welke leerdoelen zijn behaald en waar leerlingen nog aan kunnen werken. Dit proces is gericht op positieve leerervaringen en zorgt ervoor dat elke leerling groeit.

Videoserie

Formatief evalueren, wat is het eigenlijk? Trainer Sergej Visser legt je er in deze serie alles over uit. In 1 minuut krijg je niet alleen achterliggende theorie, maar ook voorbeelden waar je in de praktijk mee aan de slag kunt.

Trainingsaanbod

Wil je als docent of leidinggevende in het voortgezet onderwijs actief aan de slag met formatief evalueren, dan helpen wij je graag op weg. Tijdens de training ‘Formatief Evalueren’ ga je aan de slag met het zichtbaar maken van leren, het geven van effectieve feedback en kijk je naar de mogelijkheden om te differentiëren.

Dit neem je mee naar huis (of school!):

  • Je weet wat formatief evalueren is en waarom je dat doet
  • Je hebt uitgebreid geoefend met een groot aantal concrete werkvormen 
  • Je kunt invulling geven aan leerdoelgericht onderwijs, effectieve feedback en goede toetsing 
  • Je weet hoe je formatief evalueren kunt inzetten om te differentiëren

De training duurt in de basis drie dagdelen en is uit te breiden naar vier of vijf dagdelen met de training ‘Effectieve Feedback’ en/of ‘Differentiëren en Formatief Evalueren’.

JIJ! Training examencommissie VO

Handboek formatief evalueren

Formatief evalueren richt zich op het leren zelf, niet op het beoordelen aan het eind van het leerproces. Dat is wennen. Toch werkt het: minder cijfers geven en tegelijkertijd leerlingen meer laten leren.

In het handboek ‘Formatief evalueren in elke les’ vind je meer dan 80 praktische werkvormen, lesideeën en tips voor formatief evalueren in je les. Het doel is bij elke werkvorm hetzelfde: actieve en productieve lessen, waarin álle leerlingen nieuwe dingen leren. Het is een perfect startpunt om meer te leren over formatief evalueren.

Een sprankelend boekje van handzaam formaat voor elke docent
Peter Hoogendijk Docent wiskunde en oud-productmanager Voortgezet onderwijs, Bureau ICE

Relevante artikelen

Formatief evalueren bij het Panta Rhei College

Bij het Panta Rhei College in Enschede volgen alle docenten dit schooljaar een training formatief evalueren. Volgend jaar staat er een traject toetskwaliteit en toetsbeleid op het programma. Directeur Micheline Freericks vertelt over de aanleiding, de samenwerking met Bureau ICE en geeft tips aan andere schoolleiders die met formatief evalueren aan de slag willen.

Lees verder

Intervisietraject op het Calvijn College

Het Calvijn College in het Zeeuwse Krabbendijke klopte in 2019 bij Bureau ICE aan voor een training formatief handelen om de kennis en kunde van docenten op het gebied van formatief evalueren te vergroten. Hiermee wilde de school de ontwikkeling van leerlingen goed zichtbaar maken en het leerproces stimuleren.

Lees verder

Motivatie tot leren: doen wat werkt

Sinds corona zien we een motivatiecrisis. Zelfs voor een cijfertoets lijken leerlingen nauwelijks nog in actie te komen. Zo wordt leren heel lastig. Hoe krijgen we ze in beweging? Wat kunnen we doen om leerlingen te motiveren tot leren? Ik zet enkele inzichten voor je op een rij.

Lees verder

In gesprek over formatief evalueren

Wil je verder praten over formatief evalueren met de adviseurs en trainers van Bureau ICE? Laat weten waar we over mee kunnen denken en we nemen snel contact met je op.