Quayn - toetsplatform voor het VO
Quayn - toetsplatform voor het VO

Aanpassingen Quayn - maart 2022

Ontwikkelingen Quayn toetsplatform

In februari informeerden we je over het samengaan van DRP/Quayn en Bureau ICE. Mocht je dit bericht nog eens terug willen lezen, bekijk het via deze link. De afgelopen maanden heeft het team van Quayn niet stilgezeten. Graag brengen we je op de hoogte van ontwikkelingen rond het toetsplatform. Dit keer is de update wat langer om je goed te informeren over alle recente aanpassingen.

Formule-editor is terug

De formule-editor is weer terug. Zo kun je wiskundige formules toevoegen aan je items. Je vindt de formule-editor in de werkbalk bij het aanmaken van een item.

Wiskundedocenten gezocht!

Ben jij wiskundedocent en zou je graag digitaal willen toetsen? Dan zoeken wij jou! Graag willen wij de ondersteuning vanuit Quayn voor het toetsen van wiskundige vaardigheden verbeteren. Om dit te realiseren willen we goed in kaart brengen wat jullie behoefte is op dit vlak. Daarom organiseren we twee online klankbordgroepen. Zou jij zelf aan één van de twee sessie willen deelnemen? Of ken je een collega die wellicht graag met ons meedenkt? Het gaat om de volgende sessies: dinsdag 5 april van 16.00 uur tot 17.00/17.30 uur en donderdag 14 april van 16.00 uur tot 17.00/17.30 uur. Meld je aan via het formulier.

Somtoday-koppeling mogelijk

Het is nu ook mogelijk om een koppeling te maken met Somtoday. Met deze koppeling worden de docent- en leerlinggegevens gesynchroniseerd met de Quayn-omgeving. Je hoeft dan leerlingen of docenten niet meer handmatig in te voeren. Daarnaast kun je via Somtoday met single sign-on inloggen in Quayn. Goed om te weten: er is op dit moment geen resultaatkoppeling vanuit Quayn terug naar Somtoday mogelijk. Heb je een Quayn-licentie en wil je gebruikmaken van de Somtoday-koppeling? Laat het ons weten via het aanvraagformulier, dan regelen wij de koppeling voor je.

Inloggen mailadres Magister

Heb je een Magister-koppeling? In de Quayn-omgeving wordt nu gebruik gemaakt van hetzelfde e-mailadres als in Magister staat. Hierdoor kun je bij een storing bij Magister dus ook rechtstreeks in Quayn inloggen. Daarnaast kun je gebruikmaken van single sign-on-diensten die ook het e-mailadres gebruiken, zoals de RTTI-Online-koppeling. Om rechtstreeks in Quayn in te loggen ga je naar de URL van de Quayn-omgeving (bijvoorbeeld: ‘mag-schoolnaam.quayn.eu’), en gebruik je de ‘Wachtwoord vergeten’-link om een wachtwoord in te stellen. Dat kun je vervolgens gebruiken om in te loggen.

Losse items Malmbergtoetsen

Gebruik je een lesmethode van Malmberg? Dan kun je de Malmbergtoetsen ook digitaal afnemen in Quayn. De toetsvragen van Malmberg zijn nu ook beschikbaar als losse items, waar je zelf een toets mee kunt samenstellen en die je ook zelf kunt aanpassen. De losse items staan klaar in Quayn onder ‘Externe itembanken’. Als je de eerste keer van deze itembank gebruikmaakt, heb je een code nodig. Deze is te vinden in het docentenmateriaal in de docentlicentie van je Malmbergmethode. Je kunt de toets vervolgens zelf naar wens samenstellen en afnemen.

Random selectie als project

Wil je een toets samenstellen in Quayn, met random gekozen vragen, zonder dat iedereen een verschillende toets krijgt? Dat kan. Het is nu mogelijk om op basis van je toetsmatrijs een compleet project te laten selecteren, wat je daarna kunt afnemen. Laat Quayn de vragen uit je itembanken (of uit een bestaand project) kiezen, met de restricties die jij meegeeft. Deze nieuwe functionaliteit is te vinden in het Instellingen-menu van een arrangement of project wanneer je random instellingen ingeeft in het tabblad ‘Aan het begin’.

Metadatalijst uploaden via excel

Aan de hand van de juiste metadata kun je toetsvragen eenvoudig terugvinden en analyseren. Als beheerder kun je nu voor de gehele omgeving een keuzelijst aanmaken, zodat docenten daar hun metadata uit kunnen kiezen. Deze lijst kun je nu zelf uploaden vanuit excel. Docenten kunnen dit ook voor hun itembank doen. Beheerders stellen dit in bij de beheerinstellingen, maar je kunt het ook per itembank instellen.

Oefenen met eindexamens voorgaande jaren

Heb je een Suite-licentie op Quayn? Dan kun je binnenkort gebruikmaken van de Cito-eindexamens vanaf 2015. We delen deze examens de komende weken als geheel onder Projecten en als losse vragen in de Itembank onder het kopje ‘Examenbank’. Zo kun je als docent zelf eenvoudig een oefenexamen samenstellen met deze toetsvragen, eventueel aangevuld met eigen vragen.

Import-functionaliteit excel

Op verzoek van WinToets-gebruikers werken we nu aan een import-functionaliteit om toetsvragen vanuit excel te importeren in Quayn. We verwachten dat deze functionaliteit in mei kan worden gebruikt. Zo zet je bijvoorbeeld heel snel een woordenschattoets klaar. Zijn er nog specifieke functionaliteiten van Wintoets die je mist in Quayn? We horen het graag!

Quickstart beheer en interne afstemming

Als je school start met digitaal toetsen via Quayn, is het handig om een aantal punten met elkaar af te stemmen. Zo zet je Quayn op een uniforme en effectieve manier in binnen de school. In deze Quickstart vind je de belangrijkste punten om bij de start rekening mee te houden en af te stemmen met collega’s. Ook handig als je Quayn-skills een beetje zijn weggezakt!