Menu
IEP Leerlingvolgsysteem
IEP Leerlingvolgsysteem

Aanpassingen IEP LVS januari 2020

Nieuwe toetsen beschikbaar

Vanaf januari zijn de volgende toetsen beschikbaar:

  • De b-toetsen voor groep 3 t/m 5
  • De 2e toetsversie van de toetsen voor groep 6 en 7

Deze toetsen kun je inzetten als tweede toetsmoment in het schooljaar, bijvoorbeeld net na de meivakantie. Zo heb je daarna nog voldoende onderwijstijd om met de resultaten aan de slag te kunnen gaan.

Let op met printen van leesteksten!
Versie 1 en 2 van de toetsen Lezen meten hetzelfde niveau, het maakt dus niet uit welke versie je eerder afneemt. Het systeem maakt de keuze welke leerling versie 1 en welke leerling versie 2 maakt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je bij het printen van de leesteksten wel de juiste versie van de boekjes print.
Tip! Print van beide versies voldoende leesboekjes uit, dan kun je op het moment van toetsen het juiste boekje aan de juiste leerling geven. Heb je boekjes over? Dan kun je deze de volgende keer gebruiken.

  • Creatief vermogen voor groep 3 en 4

Het IEP LVS kijkt niet alleen naar taal en rekenen, maar ook naar hart en handen. Daarom hebben we ook voor groep 3 en 4 een self-assessment instrument toegevoegd, waarbij de leerlingen laten zien hoe zij zichzelf zien op de aspecten van creatief vermogen.

Koppeling met LAS

Vanaf januari is het mogelijk om de resultaten van het IEP LVS te koppelen met ParnasSys. Hierdoor kun je alle gegevens van de leerlingen op één plek verzamelen en bewaren. De andere leerlingadministratiesystemen volgen in de loop van dit schooljaar.

Toets uitproberen

Op de pagina toetstinformatie komt bij iedere toets een knop “Toets uitproberen”. Als je op deze knop drukt, kom je in de toets terecht en kun je de toets maken net zoals een leerling. Hierdoor kun je als leerkracht de toets voorafgaand aan de toetsafname vast bekijken. Zo weet je wat de leerlingen kunnen verwachten en kun je ze eventueel voorbereiden op de verschillende soorten vragen (open vragen, gesloten vragen, etc.).

Voorbeeldtoets

Vanaf januari is het mogelijk om de leerlingen vooraf een voorbeeldtoets of -instrument te laten maken. Oefenen is natuurlijk niet nodig, maar voorbereiden is wel nuttig. Door middel van deze voorbeeldvragen kunnen ze kennismaken met de manier van toetsen en kun jij als leerkracht kijken hoe digitaalvaardig de leerlingen zijn. Deze voorbeeldtoets vind je hier.