Menu
IEP Eindtoets
IEP Eindtoets

Benedictusschool Heiloo

Op de Benedictusschool in Heiloo hebben ze drie jaar geleden, na het bekijken van verschillende eindtoetsen, gekozen voor de IEP Eindtoets. Intern begeleider Eefje Pieterse is enthousiast: “Deze is een stuk vriendelijker.”

Verschillende toetsen vergeleken
“We hebben verschillende eindtoetsen bekeken, zoals Route 8 en de Centrale Eindtoets. Van andere scholen hadden we al gehoord dat zij heel tevreden waren met de IEP Eindtoets. Toen wij de voorbeeldboekjes zagen, was ook onze eerste reactie: prettig! De manier van vragen stellen is een stuk vriendelijker dan bij de andere toetsen. Het ziet er aantrekkelijk uit, met korte teksten en veel tekeningen. De leerkrachten van groep 8 hebben uiteindelijk besloten. We hebben het toen een jaar uitgeprobeerd en dat beviel goed: we gebruiken hem nu al drie jaar.”

Prettig voor alle leerlingen
“De opbouw qua moeilijkheidsgraad werkt fijn. Doordat de eerste vragen makkelijk zijn, en het pas verderop wat moeilijker wordt, vonden de meeste kinderen de toets prettig om te maken. Ook kinderen met concentratie- en werkhoudingsproblemen konden de IEP Eindtoets prima aan. Hij is niet te lang en de vragen zijn interessant. En doordat de rekensommen geen onnodig lange teksten bevatten, werkt hij ook goed voor kinderen die wat minder talig zijn.”

Uitslag klopt bij beeld leraar
“Bij andere eindtoetsen kwam er nog wel eens een lager niveau uit dan wij hadden gedacht. Omdat bij de IEP Eindtoets de uitslagen vrijwel geheel overeenkomen met het advies dat wij in ons hoofd hebben, vermoeden we dat de IEP eerlijker meet. Wij denken dat dat in de vraagstelling zit.”

Overzichtelijk boekje met vragen
“We vinden het erg prettig dat het boekje overzichtelijk en niet te groot is. Er staat een stuk tekst, dan volgen twee á drie vragen. Dan begint een nieuw stuk tekst met weer twee á drie vragen. Dat is fijn, want dan hoeven kinderen niet tien vragen over dezelfde tekst te beantwoorden.

Leuk om te maken
“Een eindtoets is altijd spannend. Het scheelt wel dat het advies van de leerkracht tegenwoordig leidend is, want dat haalt wat van de druk weg. De IEP Eindtoets vinden veel kinderen echt meevallen en zelfs leuk om te maken.”

Eigen onderwijs evalueren
“We gebruiken het LVS om ons eigen onderwijs te evalueren, maar eigenlijk zouden we dat ook heel goed met de IEP eindtoets kunnen doen. We verwachten dat we daardoor nog meer inzicht krijgen in de kinderen, adviezen en hoe we het als school doen. We checken wel na een paar jaar of het schooladvies nog steeds klopt.”