Menu
TOA Nieuwe Rekeneisen
TOA Nieuwe Rekeneisen

Veelgestelde vragen

We snappen dat je misschien nog met vragen zit rondom de nieuwe rekeneisen en de rekenopgaven. We lichten hieronder twee belangrijke vragen uit.

 

Wat kan mijn student op het gebied van rekenen? En waar moet ik met het leerproces starten?

  • Hiervoor hebben we de evaluatieroute ontwikkeld met generieke nulmetingen, formatieve domeintoetsen en uiteindelijk een generiek examen of domeinexamens.
  • Generieke nulmeting: door een nulmeting af te nemen bepaal je wat een student al wel en niet beheerst. De nulmeting is een toets vergelijkbaar met het generiek examen en geeft aan of de student:
  • Onder niveau is, een beginner, in dat geval start de student vooraan in het leerproces en de lesmethode;
  • Op weg naar niveau is, de rapportage geeft aan waar de student moet starten. Wil je meer weten dan kun je m.b.v. de formatieve domeintoetsen bepalen waar de student binnen dit domein staat;
  • Op niveau is, dat betekent dat de student het niveau al beheerst en direct door kan naar het examen.
  • Formatieve domeintoetsen: deze zijn ontwikkeld om de voortgang te meten, maar kunnen natuurlijk ook ingezet worden om op domeinniveau te bepalen wat een student al wel en niet beheerst. De formatieve domeintoetsen zijn toetsen vergelijkbaar met de domeinexamens en geven aan of de student onder niveau, op weg naar niveau of op niveau is.

 

Waarom zijn de examens niet eerder beschikbaar? Wij moeten nu OEREN schrijven en daarin moet staan welk rekenexamen wordt gebruikt.

De ontwikkeling van een evaluatieroute is een enorm project en er gaat tijd overheen om de examens goed te pretesten en te zorgen dat ze gelijkwaardig zijn. De complete evaluatieroute inclusief examens komt begin schooljaar ‘23/’24 ter beschikking. Tot die tijd is er echter wel de mogelijkheid om gebruik te maken van een speciale Examenroute voor eenjarige opleidingen of versnellers. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je contact opnemen met Ellen Dekkers (Dekkers@bureau-ice.nl) of Ronald Kool (Ronald.Kool@bureau-ice.nl).

 

Is jouw vraag nog niet beantwoord? Bekijk dan de volledige FAQ.