5x goed lees- en luistervoer voor de zomer

Die welverdiende zomervakantie is eindelijk aangebroken. Er is misschien wel ruimte om weer eens een goed boek te lezen of ongestoord een hele podcastserie te luisteren. Mis je die tieners alsnog een beetje? Met deze lees- en luistertips kun je ontspannen en toch een beetje aan ze denken.

 

 

 

 

 

Leer je kind kennen. Over ontplooiing, leren en het brein – Jelle Jolles (boek)

Geschreven voor ouders, leraren en coaches die te maken hebben met jongeren tussen de acht en vijfentwintig jaar, maar eigenlijk een boek dat waardevol is voor alle professionals in het onderwijs en opvoeding, sport- en muziekcoaches en ‘iedereen die interesse heeft in de ontplooiing van jongeren’ aldus Jolles.

Een korte samenvatting:

Kind en adolescent zijn ‘werk in uitvoering’. Een kind begint de weg naar volwassenheid vanaf z’n achtste levensjaar, en heeft die pas ver na het twintigste volledig bewandeld. Die periode is nodig voor het opdoen van ervaringen en voor de rijping van het brein. Daardoor ontwikkelen zich belangrijke cognitieve, maar vooral ook sociale en emotionele vaardigheden, die nodig zijn om te kunnen gedijen in onze complexe samenleving.

De rol van opvoeders – als ouder, coach, mentor, supporter of adviseur – is daarbij essentieel. Vanuit neuropsychologische invalshoek geeft de auteur handvatten om je kind beter te begrijpen en beschrijft hoe we voorwaarden kunnen scheppen voor de ontwikkeling van het leren, denken en handelen. Hij toont aan waarom gedrag dat we als lastig ervaren wel nut heeft en waar het vandaan komt, hoe we ermee om kunnen gaan en waarom het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn als we soms denken.

 

Motivatie binnenstebuiten – Huub Nelis (boek)

Hoe motiveer je jongeren? Huub Nelis, oprichter van YoungWorks, en Yvonne van Sark schreven deze bestseller als vervolg op het succesvolle ‘Puberbrein binnenstebuiten’.

Een korte samenvatting:

In dit praktische boek vind je antwoorden op de vraag ‘Hoe raken jongeren gemotiveerd om iets te willen bereiken?’ Belangrijk is in ieder geval dat jongeren perspectief ervaren, het gevoel hebben ergens naar op weg te zijn. Zeker in tijden van crisis – zoals de coronapandemie, maar ook een echtscheiding of een sterfgeval – komt juist dit onder druk te staan. Dit praktische boek vertelt ouders, docenten en professionals hoe ze jongeren kunnen ondersteunen door met hen in gesprek te gaan, samen structuur aan te brengen en de keuzes in kaart te brengen. Met praktische tips en herkenbare verhalen.

De meetmaatschappij – Berend van der Kolk (boek)

Niet alles wat meetbaar is, is belangrijk en niet alles wat belangrijk is, is meetbaar. Wat zijn de gevolgen van onze meetobsessie? Wat kunnen we beter niet meer meten en wat juist wel? Dat is wat Berend van der Kolk onderzoekt in dit boek.

Een korte samenvatting:

In ‘De meetmaatschappij’ neemt Berend van der Kolk onze collectieve meetobsessie onder de loep. Kijkcijfers, bestsellerlijsten, kpi’s, stappen en Cito-scores: wat meten we eigenlijk niet? Een scholier is zo goed als zijn gemiddelde, een werknemer moet SMART-doelen halen en teams moeten resultaatgericht werken. We vergelijken onze prestaties met die van anderen en stellen ranglijsten op van de productiefste collega’s, beste universiteiten en sportiefste vrienden. Maar waarom? En is dat wel zo’n goed idee? Van der Kolk laat zien wat meten met ons doet. We leggen de meetlat alsmaar hoger, de druk om te presteren neemt toe, en ondertussen verliezen we de werkelijke doelen uit het oog. Wanneer doen metingen meer kwaad dan goed? En hoe kan het anders? ‘De meetmaatschappij’ gaat op zoek naar antwoorden en komt onderweg langs ziekenhuizen, meetsociologen, docenten, bankiers, filosofen en motivatiepsychologen.

Tjipcast (podcast)

In zijn podcast Tjipcast gaat Tjip de Jong elke week in gesprek met gasten om een specifieke vraag rondom onderwijs, leiderschap, samenwerken, innovatie of leren te beantwoorden. De vraag die behandeld wordt is altijd afkomstig uit de leef-/werkpraktijk. Met vervolgvragen van luisteraars ontstaat er een interessante discussie. Te luisteren op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.

Echte Oogappels (podcast)

Je kent de serie ‘Oogappels’ vast wel toch? De BNNVARA-serie waarin de personages zich een weg proberen te vinden in puberstress en ouderleed. In de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de dilemma’s van het ouderschap. Geïnspireerd op die dramaserie Oogappels. Vragen als Hoe kijken jongeren naar de toekomst? of Hoe ingrijpend is een pleegkind in huis? komen allemaal aan bod. Luisteren kan via Spotify, Apple Podcasts, Juke of podcastluisteren.nl

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *