Aanvragen subsidie basisvaardigheden; vergeet het niet

Subsidieregeling basisvaardigheden & IEP
Subsidie basisvaardigheden & IEP
Subsidie basisvaardigheden & IEP

Misschien heb je het al wel gehoord: tussen 10 en 26 april 2024 is het mogelijk om de subsidie Verbetering Basisvaardigheden aan te vragen. Met deze subsidie wil het Ministerie van OCW werken aan een duurzame verbetering van het onderwijs in taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. De subsidie kun je gebruiken voor onder andere activiteiten gericht op extra instructie en onderwijstijd voor leerlingen, professionalisering van het onderwijspersoneel of bijvoorbeeld klassenmanagement. Daarnaast mag je een deel van de subsidie gebruiken voor de aanschaf van instrumenten om de voorgang van de gekozen interventie te meten. Je kan dit dus ook gebruiken voor het IEP Leerlingvolgsysteem.

Wat kan het IEP LVS hierin voor jullie betekenen?

Inmiddels werkt ruim 30% van de basisscholen met het IEP Leerlingvolgsysteem. Het IEP LVS legt de focus op groei, niet op prestatie. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Daarom vergelijken we kinderen niet met elkaar. Met kindvriendelijke toetsen voor hoofd, hart én handen geeft het IEP LVS een compleet beeld: zo zetten we elke leerling in zijn kracht. Wij vinden het belangrijk dat toetsen een hulpmiddel zijn in de ontwikkeling van een kind. Een toets moet bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs en is geen afrekenmiddel. Hoe doen we dat?

Basisvaardigheden taal en rekenen (hoofd)

Door in de middenbouw de leerlingen te volgen op de SLO-doelen en in de bovenbouw op de referentieniveaus krijg je inzicht in wat een leerling kan en wat een leerling nog moet leren. Het IEP LVS geeft je betekenisvolle informatie die je direct toe kan passen op dat wat je in de klas aanbiedt of aan gaat bieden. Doordat alle toetsen in het IEP LVS automatisch worden nagekeken (dus geen nakijktijd) heb je direct zicht in de basisvaardigheden op leerling- groeps-, en schoolniveau.

Sociaal-emotionele ontwikkeling, leeraanpak en creatief vermogen (hart-handen)
Met het IEP LVS richt je je ook op zachte vaardigheden als sociaal-emotionele ontwikkeling en leeraanpak. Deze zachte vaardigheden zijn mede bepalend voor de resultaten op taal en rekenen. Denk bijvoorbeeld aan een leerling die misschien geen vragen durft te stellen of een leerling waarbij er nog groei mogelijk is rondom zijn doorzettingsvermogen.

Het effect van de gekozen interventie

Wanneer je een interventie hebt gekozen, wil je na een bepaalde periode evalueren of deze effectief is geweest, zodat je je onderwijs hier eventueel op kunt aanpassen. Met het IEP LVS meet je wat je hebt aangeboden.  Zo kun je na een interventie direct zien wat hier het effect van is geweest.

Wil je meer weten over het IEP LVS & de mogelijkheden van de subsidie?

Ben je benieuwd naar wat het IEP LVS voor jullie kan betekenen? Neem dan contact met ons. Je plant eenvoudig een afspraak in de agenda van onze IEP-adviseurs. We denken graag, uiteraard vrijblijvend, met je mee.

Maak hier direct een afspraak in de agenda van de IEP-adviseur uit jouw regio.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *