Column: Open brief aan COVID-19

Beste COVID-19,

Of mag ik corona zeggen? Dit jaar heb jij de wereld behoorlijk laten schudden. De maatregelen die we, volgend op jouw komst, de afgelopen maanden (en nu nog) hebben moeten naleven zijn op zijn zachtst gezegd onaangenaam. Naast onze privélevens, heb je ook onze onderwijssector flink doen bewegen. Ik wil je bedanken voor het feit dat de ontwikkelingen in het digitale onderwijs dankzij jou in een stroomversnelling zijn geraakt. Er zijn deuren geopend die zonder jouw komst nog een tijd gesloten waren gebleven. Toch wil ik je nu vriendelijk doch dringend verzoeken deze planeet weer te verlaten.

Ik wil niet meer…

…tegen rondjes met initialen praten. Geen online vergaderingen meer. Ik ben de ringtone van Teams spuugzat. Ik wil geen persoonlijke loopbaan gesprekken voeren op een onpersoonlijke manier. Niet lesgeven aan ongewassen jongeren met ongekamde haren, die de hele dag in hun bed liggen te stinken. Ik wil niet gebeld worden met de vraag om mijn kleuter te komen halen, omdat zij een snotneus heeft. Geen bijtende desinfectiegel meer op mijn handen die geteisterd worden door eczeem. Ik ben er helemaal klaar mee.

Ik wil…

…een veel te drukke klas tot de orde roepen, in plaats van vanachter mijn scherm te smeken om wat input. Gestommel op de gangen horen en dat het plein vol staat met kwebbelende studenten. Ik wil mijn arm heen kunnen slaan om de student die haar hart bij me uitstort. Tegen mijn collega’s opbotsen in de gang. Kunnen niezen op straat, zonder dat er tien mensen angstig de bosjes induiken. Ik wil het geluk in de ogen van ouders zien als ik tijdens de diploma-uitreiking vertel hoe ongelooflijk trots zij op hun kind mogen zijn. Dát wil ik!

Ik besef…

…dat ik klink als een drammende kleuter en dat er mensen zijn die jou proberen te bereiken met veel belangrijkere wensen. Toch zou ik je willen vragen om er op zijn minst over na te denken ons weer met rust te laten, zodat alles weer normaal kan worden. In afwachting van je reactie verblijf ik, tussen deze vier muren en achter mijn laptop. Zoals ik de afgelopen maanden gedaan heb.

Yaël Weening
docent Loopbaan en Burgerschap /
Studieloopbaanbegeleider bij mboRijnland

Wil je de volgende column van Yaël Weening niet missen? Meld je dan aan voor de TOA-nieuwsbrief voor het mbo.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *