Goede én eerlijke toetsing

NT2 - Trainingen - Bureau ICE

Eens een NT2-docent, altijd een NT2-docent. Na vele jaren op allerlei plekken in het onderwijs werkzaam geweest te zijn, besloot ik enkele jaren terug dat ik mij weer met mijn ‘eerste liefde’ wilde bezighouden: het NT2-onderwijs. Onderwijs aan een van de meest kwetsbare groepen binnen onze maatschappij.

Sinds mijn eerste NT2-lessen in het buurthuis begin jaren ’80 is er veel veranderd in het NT2-onderwijs en toch ook weer niet. Een initiële lerarenopleiding NT2 bestaat na ruim 35 jaar nog steeds niet, maar NT2-docenten werken nog altijd met veel passie en energie om hun cursisten zo goed mogelijk de Nederlandse taal en cultuur bij te brengen. Wat wezenlijk veranderd is, is het verplichtende karakter dat de
inburgering gekregen heeft sinds 2007.

Voor de NT2-cursisten staat er nu meer op het spel dan vroeger: om voor een permanente verblijfsvergunning in aanmerking te komen, moeten zij voldoen aan de inburgeringsplicht. De invulling hiervan is door de jaren heen meer en meer uitgebreid tot het huidige pakket van vier taalexamens, Kennis van de Nederlandse Maatschappij, Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt en de Participatieverklaring. Geen geringe opgave dus!

Maar elke NT2-cursist heeft zo zijn eigen geschiedenis, zijn eigen verhaal én zijn eigen talenten en mogelijkheden. Wat NT2-cursisten nodig hebben tijdens hun taalleertraject kan daardoor onderling erg verschillen. Om iedere cursist een passend leertraject aan te kunnen bieden, hebben wij als Bureau ICE efficiënte en betrouwbare toetsinstrumenten ontwikkeld.

Daarnaast ben ik er erg trots op dat we al ruim tien jaar delen van het inburgeringsexamen en al ruim 25 jaar het Staatsexamen Nt2 ontwikkelen. Zoals de docenten hun passie en energie in het onderwijs steken, zo zetten wij ons met passie en energie in voor goede én eerlijke toetsing.

Judith Richters
Productmanager Overheid/NT2
NT2

Wil je ook de gratis jubileumeditie van Toets! magazine ontvangen, meld je dan nu aan.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *