Inspiratie voor tijdens de zomer!

Zomertips VO

Die welverdiende zomervakantie is eindelijk aangebroken. Er is misschien wel ruimte om weer eens een goed boek te lezen of ongestoord een hele podcastserie te luisteren. Mis je die tieners alsnog een beetje? Met deze lees- en luistertips kun je ontspannen en toch een beetje aan ze denken.

 

 

 

 

 

Die ene leerling – Rik Kuiper (boek)

Docenten vertellen over de leerling die hun kijk op het onderwijs voor altijd veranderde. In Die ene leerling zijn de columns van Rik Kuiper uit de Volkskrant gebundeld.

Een korte samenvatting:

In Die ene leerling van Rik Kuiper lees je de opwekkende en aangrijpende verhalen van docenten die vertellen over die ene leerling die hun kijk op het onderwijs voor altijd veranderde.

Die ene leerling van Rik Kuiper, bekend van de indrukwekkende en populaire serie in de Volkskrant, is verplichte literatuur voor wie in het onderwijs werkt, schoolgaande kinderen heeft of zelf ooit naar school is geweest. Docenten vertellen over de leerling die hun kijk op het onderwijs voor altijd veranderde. De columns uit de Volkskrant zijn nu gebundeld, zoals eerder is gebeurd bij Die ene patiënt van Ellen Visser.

Mavoklanten – Jim Jansen en Peter de Brock (boek)

Ze zijn minister, schrijver, burgemeester, actrice, cabaretier of topsporter geworden en hebben één ding gemeen: ze gingen naar de mavo en behoren nu tot de allerbesten van hun vak. In dit boek vertellen zij hun verhaal.

Een korte samenvatting:

In Mavoklanten van Jim Jansen en Peter de Brock vertellen succesvolle Nederlanders over hun tijd op de mavo. Ze zijn minister, schrijver, burgemeester, actrice, cabaretier of topsporter geworden en hebben één ding gemeen: ze gingen naar de mavo en behoren nu tot de allerbesten van hun vak. In 21 inspirerende interviews, inclusief portret én een oude schoolfoto, kijken Youp van ’t Hek, Bettine Vriesekoop, Cisca Wijmenga, Jochem van Gelder, Cindy Hoetmer en vele anderen terug en delen wat ze hebben geleerd van deze meest vormende periode in hun leven. Daarbij duiden topwetenschappers als Edith Hooge, Geert ten Dam en Eveline Crone in zeven heldere essays begrippen als doorzettingsvermogen, het puberbrein en identiteit.

Deze directeur schrapte ‘hoog’ en ‘laag’ op zijn middelbare school, en startte met succes een brede brugklas (artikel)

Zodra een kind 12 jaar oud is, wordt het in Nederland op een niveau ingedeeld voor de middelbare school. Veel te vroeg, vinden sommige critici. Het zou de kansenongelijkheid in stand houden en zelfs vergroten. In Leeuwarden wordt daarom geëxperimenteerd met gemengde brugklassen waarin kinderen zelfs binnen het schooljaar meerdere keren van niveau kunnen wisselen. “We hebben 110 plekken, die zo populair zijn dat er de afgelopen jaren steeds moest worden geloot.”

Bron: Pointer

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *