Soepel overstappen op het IEP LVS

Overstap IEP LVSWerken met een ander leerlingvolgsysteem is natuurlijk even wennen. Je kunt het vergelijken met de overstap naar een nieuwe lesmethode. Om je goed op weg te helpen hebben we een starttraining ontwikkeld: de IEP-learning. Dit is een online omgeving met uitlegvideo’s, waarin de IEP-adviseurs jou en je collega’s stap voor stap meenemen in wat je moet doen. Zo raak je snel vertrouwd met het IEP LVS. 

IEP-learning

Het IEP Leerlingvolgsysteem geeft inzicht in de ontwikkeling van leerlingen: op het gebied van taal, rekenen, leeraanpak, creatief vermogen en sociaal- emotionele vaardigheden. Daarvan krijg je mooie resultaten en inzichten. Hoe lees je die? Hoe vertaal je de resultaten naar de onderwijspraktijk? En als je vergelijkend meten los laat, hoe volg je leerlingen dan?  Dat ontdek je met onze starttraining: de IEP-learning.  

De IEP-learning bestaat uit vier fases. Die fases sluiten aan op het gebruik van het IEP Leerlingvolgsysteem in het eerste jaar: je kunt dus meteen beginnen. Dit doe je samen met collega’s, bijvoorbeeld tijdens een teamvergadering. Elke van de vier fases kost je een studiemoment van ongeveer een uur. Praktische uitlegvideo’s nemen je in elke fase aan de hand, en je kunt natuurlijk altijd extra hulp vragen van onze IEP-adviseurs.  

Fase 1: een goede start met het IEP LVS
In het eerste deel van de IEP-learning maken we je wegwijs in het IEP LVS. Je krijgt uitleg over de verschillende toetsen en tips om hiermee te werken. Ook ontdek je het IEP-kanaal, waar veel achtergrondinformatie staat. Toch nog vragen? Dan plan je een servicegesprek met jouw IEP-adviseur.  

Samen met je team stellen jullie een toetsbeleid op met behulp van een checklist die je kunt downloaden. Welke toetsen gaan jullie afnemen in welke periode? Willen jullie werken met geprinte of digitale toetsen? Hoe delen jullie de resultaten met ouders en leerlingen? 

Als dat duidelijk is, kun je beginnen met toetsen.  

Fase 2: resultatenperiode 1
De resultaten van de eerste toetsen zijn binnen. Hé, dat ziet er anders uit! Geen probleem, in deze fase leggen we je precies uit hoe je de toetsresultaten van taal en rekenen én natuurlijk ook van de hart- en handeninstrumenten leest. Wat betekenen de resultaten? Hoe ga je daarmee om in de klas, en hoe deel je de resultaten met ouders en leerlingen? We vertellen je alles over een handig stappenplan en je kunt zo aan de slag met de resultaten van de eerste toetsen. Je ziet nu nog geen groei, dit klopt. Dat zie je pas na het volgende toetsmoment in fase 3. 

Fase 3: resultatenperiode 2
Zodra je een tweede keer hebt getoetst kun je zien hoe een leerling is gegroeid. De tweede toetsresultaten geven een compleet beeld van de ontwikkeling van iedere leerling. Alle rapportages zijn beschikbaar, ook op groeps- en schoolniveau.  

Met de leergroeimeter kun je de leerling goed laten zien waar deze staat in zijn leerproces. We vergelijken de leerling niet met de klas of het landelijk gemiddelde. IEP kijkt naar groei: is de leerling vooruitgegaan sinds de vorige toets? En welke talenten horen er bij deze leerling? Hoe zit de leerling in zijn vel? Ook in deze fase kun je aan de slag met een handig stappenplan. 

Fase 4: de evaluatie: na één jaar, hoe nu verder?
Je hebt nu een jaar met het LVS gewerkt. Tijd om te evalueren. Wat werkt goed en op welke punten willen jullie het toetsbeleid aanpassen? Pak de checklist er weer bij en loop alles even langs. Zo start je volgend schooljaar met alle kennis van het IEP LVS en een mooie afstemming op jullie school. Tip: deel de starttraining ook met nieuwe collega’s die later instromen. 

Alles in één pakket

Wanneer je kiest voor het IEP Leerlingvolgsysteem krijg je meteen alles wat je nodig hebt, zonder kosten achteraf. Daar hoort ook de IEP-learning bij; inclusief materialen en ondersteuning van onze adviseurs. Want een goede starttraining maakt dat jullie als school ook echt goed gebruik kunnen maken van het IEP LVS.  

Om het dagelijks gebruik van het IEP LVS heel toegankelijk te houden, blijven alle middelen en ondersteuning altijd tot de beschikking van jullie school. Je hoeft niet na te denken over de aanschaf van aparte toetsen, materialen of licenties: het zit allemaal in één pakket. Dit krijg je wanneer je kiest voor het IEP LVS: 

  • Alle toetsen (digitaal en op papier), instrumenten en aanvullende onderwijsmaterialen voor leerjaar 1 t/m 8. Deze zijn bovendien onbeperkt te gebruiken. Wanneer we iets nieuws ontwikkelen, krijg je hier automatisch toegang toe. 
  • Voor iedereen in het team van school toegang tot het volgsysteem en koppelingen. 
  • Uitgebreide rapportagemogelijkheden op vier niveaus: leerling-, groep-, school- en bestuursniveau. 
  • Talentenkaart voor de leerling met compleet beeld van hoofd-hart-handen. 
  • Inzicht in het verband tussen de IEP Eindtoetsresultaten en IEP LVS resultaten. 
  • Bovenschoolse IEP-module voor bestuurders en kwaliteitsmedewerkers voor toegang tot de IEP-eindtoetsresultaten. 
  • Starttraining voor het hele team (IEP-learning). 
  • Handleidingen, instructievideo’s, stappenplannen en kwaliteitskaarten. 
  • Communicatiemiddelen zoals informatiebrieven, video’s om ouders inzicht te geven, leeswijzers voor leerlingen en ouders. 
  • Ondersteuning van IEP-adviseurs.  

Zo maken we niet alleen de overstap soepel, maar ook het dagelijks gebruik van het IEP Leerlingvolgsysteem! 

Het IEP LVS ontdekken?

Wil je ontdekken of het IEP LVS bij jullie school past? Vraag een proeflicentie aan of plan een kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *