Het Nationale Toetscongres VO
Het Nationale Toetscongres VO

Plenaire sprekers Toetscongres VO 2023

Berend van der Kolk

Universitair hoofddocent VU Amsterdam

 

De meetmaatschappij: onze cijferobsessie onder de loep

Berend van der Kolk bespreekt vanuit de wetenschap waarom we alles meten en wat dat met ons doet. Is becijferen en vergelijken wel zo’n goed idee? Wanneer doet meten meer kwaad dan goed, en hoe kan het anders?

Dr. Berend van der Kolk doet al meer dan tien jaar onderzoek naar de impact van meten en becijferen op mensen. Hierover publiceerde hij in internationale wetenschappelijke tijdschriften, maar ook bij o.a. Follow The Money en The Guardian. Hij gaf les aan universiteiten in Madrid en Londen en is momenteel verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2021 verscheen zijn boek De Meetmaatschappij, waarin hij uiteenzet waarom we zoveel meten en wat dat met ons en onze maatschappij doet. Voor meer informatie over dit boek, zie www.meetmaatschappij.nl.

Berend van der Kolk - spreker Toetscongres VO 2023

Jim Jansen

Publicist, journalist en auteur van o.a. ‘Mavoklanten’

 

Samen meer zien

Jim Jansen doet uit de doeken waarom hij de mavo een onderschatte school vindt, hij deelt ook wetenschappelijke waarnemingen uit zijn boek over doorzettingsvermogen, het puberbrein en identiteit. Hij verbindt het gedachtengoed uit de actualiteit waarbij leerlingen centraal staan en brengt samen wat je zelf niet ziet. Door de zaal te prikkelen en uit te dagen, weet je meteen: morgen kan het allemaal anders!

Jim Jansen deed Pabo, stond voor de klas en onderzocht tijdens zijn studie orthopedagogiek op een PI-school hoe je sociale vaardigheden kunt verbeteren bij kinderen met een multi-problematische achtergrond. Hij is journalist, publicist en hoofdredacteur van het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist NL en wetenschapsredacteur bij Het Parool. Van zijn hand verschenen diverse boeken zoals PromovendA tot Z over 26 vrouwen in de wetenschap – dat hij samen met zijn broer Dolf schreef – en in januari 2023 kwam Mavoklanten uit met inspirerende interviews over een onderschatte school.

Jim Jansen

Bastiaan Geleijnse

Journalist, columnist, cabaretier en medebedenker van de cartoonreeks Fokke & Sukke

 

Fokke & Sukke: Fokke & Sukke live
Bastiaan is een van de makers van Fokke & Sukke, het broekloze vogelduo dat dagelijks zijn observaties deelt met de lezers van NRC Handelsblad. Bastiaan werd opgeleid als Neerlandicus en werkte vervolgens vijf jaar als trainer en redacteur in de grijze pakkenwereld van McKinsey & Company. Toen begon hij voor zichzelf als ‘fulltime humorist’; hij schreef columns, grappen voor Dit Was Het Nieuws en bracht met Rob Urgert de Spoedcursus Humor in de Nederlandse theaters. Bastiaan heeft interesse in bijna alles en verzint in korte tijd graag een paar Fokke & Sukke-cartoons op het congres en presenteert deze.

Bastiaan Geleijnse - Spreker Toetscongres VO 2023