Het Nationale Toetscongres VO
Het Nationale Toetscongres VO

Plenaire sprekers Toetscongres VO 2023

Paul A. Kirschner

Emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie

 

Hoe maak je leren moeilijker en leer je meer
Hoe maak je leren ‘moeilijker’ op een goede manier? Dat klinkt paradoxaal of contra-intuïtief. Docenten denken vaak dat het de taak is om het leren zo makkelijk mogelijk te maken voor de leerlingen. Maar eigenlijk is het belangrijk te zorgen dat de leerlingen goed cognitief bezig zijn met wat ze moeten leren – en dat kost moeite, aldus Paul Kirschner. Als je wilt dat een zwemmer sterker wordt in de armen, kun je als trainer de opdracht geven om te zwemmen zonder de benen te gebruiken. Op dezelfde manier kun je leerlingen helpen met leren, op een manier die hen méér moeite kost, maar die tot beter leren leidt.

Paul A. Kirschner is een toonaangevend wetenschapper en spreker op het gebied van leren en onderwijs, met meer dan 400 wetenschappelijke artikelen en 14 boeken op zijn naam, over leren, goed onderwijs en het ontwerpen daarvan. Daarnaast schrijft hij ook zeer toegankelijke blogs op zijn website (www.kirschnered.nl) en columns in onderwijsvaktijdschriften over hoe wij op de schouders van reuzen kunnen staan om goed onderwijs te maken.

Fotografie: ©Chris Peeters

Paul Kirschner

Jim Jansen

Publicist, journalist en auteur van o.a. ‘Mavoklanten’

 

Samen meer zien

Jim Jansen doet uit de doeken waarom hij de mavo een onderschatte school vindt, hij deelt ook wetenschappelijke waarnemingen uit zijn boek over doorzettingsvermogen, het puberbrein en identiteit. Hij verbindt het gedachtengoed uit de actualiteit waarbij leerlingen centraal staan en brengt samen wat je zelf niet ziet. Door de zaal te prikkelen en uit te dagen, weet je meteen: morgen kan het allemaal anders!

Jim Jansen deed Pabo, stond voor de klas en onderzocht tijdens zijn studie orthopedagogiek op een PI-school hoe je sociale vaardigheden kunt verbeteren bij kinderen met een multi-problematische achtergrond. Hij is journalist, publicist en hoofdredacteur van het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist NL en wetenschapsredacteur bij Het Parool. Van zijn hand verschenen diverse boeken zoals PromovendA tot Z over 26 vrouwen in de wetenschap – dat hij samen met zijn broer Dolf schreef – en in januari 2023 kwam Mavoklanten uit met inspirerende interviews over een onderschatte school.

Jim Jansen

Bastiaan Geleijnse

Journalist, columnist, cabaretier en medebedenker van de cartoonreeks Fokke & Sukke

 

Fokke & Sukke: Fokke & Sukke live
Bastiaan is een van de makers van Fokke & Sukke, het broekloze vogelduo dat dagelijks zijn observaties deelt met de lezers van NRC Handelsblad. Bastiaan werd opgeleid als Neerlandicus en werkte vervolgens vijf jaar als trainer en redacteur in de grijze pakkenwereld van McKinsey & Company. Toen begon hij voor zichzelf als ‘fulltime humorist’; hij schreef columns, grappen voor Dit Was Het Nieuws en bracht met Rob Urgert de Spoedcursus Humor in de Nederlandse theaters. Bastiaan heeft interesse in bijna alles en verzint in korte tijd graag een paar Fokke & Sukke-cartoons op het congres en presenteert deze.

Bastiaan Geleijnse - Spreker Toetscongres VO 2023

Heb jij jouw ticket al bemachtigd? Zo niet, meld je dan hier aan.