JIJ! Toetsing & Training - Toetsen om van te leren VO
JIJ! Toetsing & Training - Toetsen om van te leren VO

Aanpassingen JIJ! LVS oktober 2022

Vernieuwd JIJ! Leerlingvolgsysteem

Hieronder vind je de laatste ontwikkelingen rond het vernieuwde JIJ! Leerlingvolgsysteem.

Ga je (weer) aan de slag met het vernieuwde JIJ!? Meld je aan voor een online informatiesessie. We laten je onder meer zien hoe je toetsen kunt inplannen, resultaten kunt inzien en exporteren en deze kunt delen met leerlingen.

Resultaten exporteren naar Excel

Het is vanaf nu mogelijk om de toetsresultaten te exporteren naar Excel, zodat je resultaten verder kunt analyseren.

 1. Ga in het top-menu naar ‘Resultaten’.
 2. Selecteer de groep of groepen waarvoor je resultaten wilt exporteren en klik op ‘Bekijk resultaten’.
 3. Met de knop ‘Exporteren’ rechts bovenin het scherm kun je de resultaten exporteren. (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Goed om te weten: we werken eraan om ook exports naar PDF mogelijk te maken. Zodra dit mogelijk is, informeren we je hierover.

Resultaten tonen in leerlingdashboard

Je kunt vanaf nu de toetsresultaten delen met je leerlingen via hun leerlingdashboard. Als docent bepaal je zelf bij welke toetsen en leerlingen je de resultaten vrijgeeft.

 1. Ga in het docent- of beheerdersdashboard in het menu naar ‘Toetsen’ > ‘Afnames’
 2. Selecteer een toets door op het oogje achter de specifieke afname te klikken
 3. Selecteer de leerlingen waarvoor je de resultaten wilt vrijgeven
 4. Klik bovenin op de knop ‘Resultaten vrijgeven’
 5. De leerling kan de resultaten nu terugzien op zijn/haar dashboard onder het kopje ‘Laatste resultaten’ (klik op de afbeelding van het leerlingdashboard om deze te vergroten)

Goed om te weten: we werken eraan dat je zelf kunt kiezen of je cijfers inzichtelijk maakt voor leerlingen. Zodra dit mogelijk is, informeren we je hierover.

Landelijke ontwikkelscores in voortgangsgrafiek

In de voortgangsgrafiek zijn de landelijke ontwikkelscores, ofwel benchmarks zichtbaar (voor de onderdelen waar voldoende data bekend voor is). Je kunt deze lijnen aan en uitzetten voor de verschillende leerwegen. Zo kun je de ontwikkelscores van je leerlingen in een bredere context plaatsen.

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

NT2-toetsen schrijven toegevoegd

De volgende toetsen die afgelopen jaar ook beschikbaar waren in JIJ! zijn weer toegevoegd aan de toetslijst:

 • Nederlands (NT2) Schrijven A2-B1 – 1
 • Nederlands (NT2) Schrijven A2-B1 – 1 (papier)
 • Nederlands (NT2) Schrijven A2-B1 – 2
 • Nederlands (NT2) Schrijven A2-B1 – 2 (papier)
 • Nederlands (NT2) Schrijven A1-A2 – 1
 • Nederlands (NT2) Schrijven A1-A2 – 1 (papier)
 • Nederlands (NT2) Schrijven A1-A2 – 2
 • Nederlands (NT2) Schrijven A1-A2 – 2 (papier)

Tonen van leerwegen

Bij de resultaten zie je nu in een pop-over in de grafieken welke leerweg bij een leerling hoort. Je ziet het ook aan de kleur van de stip die de afname weergeeft. (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Daarnaast zijn de leerwegen nu bij een leerling vermeld in stap 2 van het planproces voor de afnames. Docenten kunnen ook filteren op de verschillende leerwegen.

Koppelen met Magister of Somtoday

Nog even een herinnering: werkt jouw school met Magister of Somtoday? Dan is het belangrijk dat je schoolbeheerder van JIJ! het LVS koppelt met Magister of Somtoday voordat je toetsen gaat afnemen. Zo zorg je ervoor dat de leerlingen gekoppeld zijn aan JIJ! en je toetsen voor hen kunt klaarzetten. Werk je niet met een koppeling? Dan is het belangrijk dat je beheerder de leerlingen importeert voor je aan de slag gaat. Meer informatie over het koppelen of importeren staat in de Snel op weg-handleiding voor beheerders.

Er is een Snel op weg-handleidingen voor beheerders, een voor docenten en een voor leerlingen. Klik op de knop om naar het overzicht te gaan.

Goed om te weten: in ontwikkeling

Ook na het lanceren van het vernieuwde JIJ! LVS bouwen we verder. Het is goed om te weten dat we nog werken aan de volgende punten, die we zo snel mogelijk beschikbaar maken:

 • Het exporteren van resultaten naar PDF.
 • Het tonen van de normscores voor toetsen rond het Europees referentiekader (ERK).
 • Het uitzetten van cijfers bij het tonen van de resultaten.
 • Het toetsaanbod is onveranderd. Alleen de kerndoeltoetsen/leerlijntoetsen biologie, economie en natuurkunde zijn niet meer beschikbaar. Let op: De toetsen Nederlands (NT2) Schrijven A1-A2 (versie 1 en 2, papier en digitaal) vind je nog niet terug in de toetslijst. Deze volgen binnenkort.