Menu
Toets! Special voortgezet onderwijs
Toets! Special voortgezet onderwijs

TOETS! special: Oog voor toetskwaliteit

Leren en toetsen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Goed toetsen is in onze ogen zelfs een essentiële voorwaarde voor goed onderwijs. Het geeft leerlingen inzicht, het helpt docenten hun onderwijs af te stemmen en het geeft schoolleiders zicht op kwaliteit. Veel scholen willen wel naar een ándere manier van toetsen. Naar minder toetsen, weg van het afrekenen en meer focus op formatief evalueren bijvoorbeeld. En juist dan, is de kwaliteit van je toetsing van groot belang.  

Daarom staat in deze Toets! special het onderwerp toetskwaliteit in de schijnwerpers. Met columns van mensen uit het onderwijs, waaronder schoolleider en auteur Huub Nelis, maar ook praktische tips om jouw toetskwaliteit te verbeteren. Je vindt het allemaal in dit magazine. Lees verder voor een sneak peak van de inhoud en meld je aan voor de digitale variant van het magazine. 

Onderwijsexperts aan het woord

We gingen in gesprek met een diverse collectie onderwijsprofessionals, elk met hun eigen expertise in het voortgezet onderwijs. Neem Ismail Aghzanay, docent van het jaar 2021 en altijd in staat om zijn leerlingen het beste uit zichzelf te laten halen. Of toetsspecialisten Mirthe en Miriam die je vijf concrete tips geven om de kwaliteit van jouw toetsen te verbeteren. Ook schoolleiders komen aan het woord. We horen van Agaath Mauritz en Philip Wind van Het Nieuw Lyceum hoe zij omgaan met de invoering van een compleet nieuw toetsbeleid en wat daar allemaal bij komt kijken. 

De leerling

Natuurlijk laten we ook leerlingen aan het woord, want zij zijn uiteindelijk waar we het allemaal voor doen. Zo spraken we onder andere Seline (15), die zich uitsprak over toetsing op haar school.

Docenten moeten opletten dat iedereen de toets inziet. Daardoor kan je goed zien wat je nog moeilijk vindt.
Seline Miali - Leerling Munnikenheide College, Etten-Leur

Ontvang het magazine

Wil jij een flinke dosis inspiratie en interessant leesvoer ontvangen? Meld je dan hieronder aan en ontvang de Toets! Special direct in je digitale inbox. (Van deze special is alleen nog de online uitgave op te vragen).