Contact
IEP Eindtoets digitaal in 2023
IEP Eindtoets digitaal

Digitale IEP Eindtoets

Vertrouwd op papier, nieuw digitaal

De papieren IEP Eindtoetsboekjes zijn niet meer weg te denken uit het basisonderwijs. Zo’n 35% van de basisscholen werkt met de boekjes. Vanaf schooljaar 2022-2023 is de IEP Eindtoets óók digitaal beschikbaar. Je kan samen met de leerlingen bepalen welke variant het best passend is. Werken jullie bijvoorbeeld ook met ons digitale IEP LVS of zijn de leerlingen vanuit de lesmethodes gewend digitaal te werken, dan kan dit een goede keuze zijn. Wil je liever enkele leerlingen of de hele klas in de papieren toetsboekjes laten werken, dan kan dat ook. Wat kies jij?

Maak kennis 
Op deze pagina kun je binnenkort kennismaken met de digitale IEP Eindtoets. Bekijk het webinar, klik door de demo óf lees de reacties van leerkrachten en leerlingen.

Digitaal toetsen is veilig en betrouwbaar

Twee belangrijke aspecten die misschien door je hoofd spoken als we het hebben over digitaal. Gelukkig kunnen we vertellen dat digitaal toetsen veilig is doordat je straks gebruikmaakt van de Safe Exam Browser. Op die manier zorg je voor een afgeschermde toetsomgeving. Tijdens het maken van de toets kunnen leerlingen bijvoorbeeld geen rekenmachine openen of iets op internet zoeken. Daarnaast is de digitale eindtoets betrouwbaar: uit onderzoek blijkt dat er geen verschil is tussen de uitslagen van digitaal toetsen en papieren toetsen.

 

IEP LVS Sociaal-emotionele ontwikkeling

Nog niet bekend met de IEP Eindtoets?

Dan gaan we eerst een stapje terug. Onze eindtoets bestaat sinds schooljaar 2014/2015 en inmiddels ‘IEP’t’ al bijna 40% van alle basisscholen in Nederland. Dat aantal groeit sterk, omdat steeds meer scholen eerlijker willen toetsen. De IEP Eindtoets zorgt bovendien voor meer ontspannen en gemotiveerde leerlingen. Zo kunnen kinderen echt laten zien wat ze in huis hebben.

Benieuwd naar de IEP Eindtoets? Lees meer of vraag een informatiepakket aan.

Veelgestelde vragen

Beide toetsen worden goedgekeurd door een onafhankelijke partij, de Expertgroep Toetsen PO. Zij beoordelen de inhoudelijke kwaliteit van de toetsen en beoordelen ook hoe de resultaten tot stand komen. Hiermee is de betrouwbaarheid geborgd voor beide toetsvormen.

Ja, we werken met de vormgeving die je van IEP kent. Je zult de vertrouwde IEP stijl meteen herkennen.

Dat hangt uiteraard van de functiebeperking af. Je kunt als leerkracht het beste inschatten of een digitale toets passend is, jij weet waar de leerling dagelijks mee werkt op school.

Wanneer de kinderen inloggen in de digitale toets, komen ze in een afgesloten toetsomgeving. Ze kunnen alleen door de toetsvragen klikken en hebben geen toegang tot internet of programma’s op de laptop of tablet. Zowel tijdens de digitale toetsafname als tijdens de papieren afname volg je als toetsleider de instructies zoals die opgenomen zijn in de afnamehandleiding.

Je kijkt vooral naar wat een kind al gewend is van de lessen op school. Werkt jullie school al meerdere jaren met digitale lesmethoden en maken de kinderen de verwerkingsopdrachten digitaal, dan past een digitale manier van toetsen ook bij de eindtoets. Werken jullie pas net met digitale materialen, dan is het logischer om nog voor het papieren toetsboekje te kiezen; de kinderen zijn daar meer aan gewend. Tot slot raden we je aan om leerling en ouder bij de keuze te betrekken.

Je kunt per leerling kiezen welke vorm het beste past bij de leerling. Kies je voor digitaal, dan maakt een leerling de digitale toets. Kies je voor papier, dan werkt de leerling vanuit het papieren toetsboekje.

Mis niks over de digitale eindtoets

2023 lijkt nog ver weg, maar bij IEP zijn we al volop bezig met de ontwikkeling van de digitale eindtoets. Laat je gegevens achter, dan hoor je over een tijdje meer van ons!