Contact
IEP Eindtoets digitaal
IEP Eindtoets digitaal
Lees meer!

IEP Eindtoets

Aanmelden voor 2022 niet meer mogelijk

Aanmelden voor de IEP Eindtoets is niet meer mogelijk. Op woensdag 20 en donderdag 21 april werken de leerlingen in de IEP Eindtoetsboekjes. Binnenkort kun je je weer voorinschrijven voor 2023. Tip! Je kan dan ook kiezen voor de digitale variant. Nieuwsgierig?

Ontspannen en gemotiveerde leerlingen

De IEP Eindtoets bestaat sinds schooljaar 2014-2015, vanaf toen werd de eindtoets voor groep 8 verplicht. Jaarlijks kiezen scholen uit één van de goedgekeurde eindtoetsen. Inmiddels IEPt al ruim 30% van de basisscholen in Nederland.

De IEP Eindtoets is een papieren toets die de verplichte onderdelen lezen, taalverzorging en rekenen meet en wordt afgenomen in twee dagdelen van twee uur. Met een mooie en frisse opmaak, leuke teksten en heldere vragen verlagen we de spanning zoveel mogelijk bij de leerlingen, zodat ze écht kunnen laten zien op welk niveau ze staan. Toetsen mogen namelijk vooral ook leuk zijn om te maken, dat haalt het beste in een leerling naar boven.

IEP Eindtoets 2022
De leerlingen maken de IEP Eindtoets op woensdag 20 en donderdag 21 april 2022.

Meer informatie voor de IEP’ers

Maak je gebruik van de IEP Eindtoets en wil je meer informatie voor de leerkracht, ouders of leuke opdrachten voor de leerlingen? Ga dan naar Mijn IEP-kanaal!

Kenmerken IEP Eindtoets

Papieren eindtoets

De IEP Eindtoets is een papieren toets (uiteraard brengen én halen we de boekjes). Op twee ochtenden van elk maximaal twee uur maakt de leerling zowel taal als rekenen. Waarom wij bewust kiezen voor papier? Lees het hier.

Iedere leerling in zijn kracht: van makkelijk naar moeilijk

Iedere leerling kan de IEP Eindtoets maken, we selecteren vooraf niet op niveau. De vragen lopen op in moeilijkheidsgraad. Zo ervaart iedere leerling een succesgevoel en krijgt iedere leerling bij iedere vraag de eerlijke kans om te laten zien wat hij kan. Daarnaast heeft de IEP ook open vragen. Deze manier van bevragen verhoogt de validiteit van de toets (we kijken de open vragen met menselijke hand en extra paar ogen na). Taal vormt geen struikblok bij rekenen, je ziet dan ook veel kale rekensommen terug.

Overzichtelijke indeling en vormgeving

We hebben de IEP Eindtoets zo ingedeeld dat de leerling zo weinig mogelijk hoeft te zoeken naar wat er van hem wordt verwacht. De leerling werkt in één boekje. Bij lezen staat de tekst op de ene pagina en de vragen en antwoordmogelijkheden op de pagina ernaast. Zo hoeven leerlingen niet heen en weer te bladeren en kunnen ze zich concentreren op de vragen.

Frisse en herkenbare vormgeving

Doordat de vragen in de IEP Eindtoets aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen, vinden de leerlingen de toets zelfs leuk om te maken. Een leestekst heeft bijvoorbeeld de vorm van een blog, tijdschrift of boek. Het gebruik van alleen functionele, maar wel frisse afbeeldingen draagt daaraan bij. Leerlingen vergeten dat ze getoetst worden en kunnen dus echt laten zien wat ze in hun mars hebben.

IEP Eindtoets 2021

Afspraak maken?

Wist je dat je vanaf nu online een afspraak kunt inplannen met onze IEP-adviseurs over bijvoorbeeld het IEP Leerlingvolgsysteem en de IEP Eindtoets? Afhankelijk van het onderwerp kan deze afspraak online of offline plaatsvinden. Kijk naar de mogelijkheden en plan jouw afspraak in.

Via onderstaande link kijk je eerst wie jouw IEP-adviseur is en daarna kun je de afspraak inplannen.

IEP Online Afspraak Maken

Rapportages

De rapportages van de IEP Eindtoets herken je aan de IEP-uitstraling. Het zijn heldere rapportages, niet alleen voor jou, ook ook voor de leerlingen en de ouders/verzorgers. We ondersteunen je graag, dus er zijn ook leeswijzers beschikbaar.

Als school ontvang je drie verschillende rapportages:

  • het individuele leerlingrapport
  • een groepsrapportage
  • en een schoolrapportage

 

Voorbeeldboekje

Wil je graag met eigen ogen zien hoe de IEP Eindtoets eruitziet? Bestel dan het IEP Eindtoets Voorbeeldboekje. Dit boekje bevat voorbeeldopgaven van de IEP Eindtoets. Dit boekje is bestemd om samen met de leerling kennis te maken met de IEP Eindtoets. Het formaat, de lay-out, de opmaak en de volgorde van de onderdelen zijn gelijk aan de variant van de daadwerkelijke afname. Het aantal opgaven wijkt echter af, het is dus geen volledige IEP Eindtoets.

IEP Eindtoets voorbeeldboekje

Kennismaken

Informatiepakket
Ben je benieuwd naar de IEP Eindtoets, vraag dan een informatiepakket aan. Vul het formulier in en ontvang de materialen op je school. Je krijgt van ons een  voorbeeldboekje plus voorbeeldrapportages van de IEP Eindtoets, en een brochure van IEP.


IEP Eindtoets óok digitaal in 2023!

Natuurlijk gaat IEP helemaal mee met de tijd en met jullie wensen. Daarom kunnen leerlingen straks zelf kiezen: het papieren toetsboekje of toch liever digitaal. We vertellen je hier straks veel meer over, maar voor nu alvast wat pluspunten op een rijtje:

  • Snellere analyse en sneller in gesprek met ouders
  • Feedback volledig op maat
  • Voorkomt fouten door onleesbare antwoorden
  • Meer mogelijkheden voor kinderen met een functiebeperking
  • Geen rompslomp met verzenden, ontvangen en bewaren

Contact en bijeenkomsten

Heb je nog vragen over de IEP Eindtoets, dan helpen we je natuurlijk graag verder. Mocht je het nog niet gezien hebben, scroll iets omhoog en vindt meerdere mogelijkheden om kennis te maken. Heb je liever contact met ons óf met één van onze IEP-adviseurs, dan kan dat uiteraard ook.

Bekijk hier de IEP-scholen uit jouw eigen regio of vul onderstaand formulier in voor contact met de IEP-adviseurs.