Menu
IEP Eindtoets digitaal
IEP Eindtoets digitaal

IEP Eindtoets

Voorinschrijven: het kan nu!

Via onderstaand formulier kun je je alvast voorinschrijven voor de IEP Eindtoets 2023 die op 18 en 19 april plaatsvindt. Zo maken we alvast jouw account voor de IEP-portal zover mogelijk in orde én houden we je uiteraard op de hoogte van alle informatie.

De officiële aanmeldperiode start op 1 december 2022 en loopt tot 31 januari 2023. Vanaf volgend jaar is de IEP Eindtoets óók digitaal beschikbaar. Je bepaalt per leerling of ze werken in de papieren toetsboekjes of dat ze de digitale versie maken. Tijdens de officiële aanmeldperiode geef je deze informatie aan ons door, daar hoef je nu nog niets voor te doen.

Vertrouwd op papier, nieuw digitaal

De IEP Eindtoets bestaat sinds 2015. De IEP is bekend van haar papieren toetsboekjes. Vanaf schooljaar 2022-2023 is de IEP Eindtoets ook digitaal beschikbaar. 

Met de IEP Eindtoets meten we in twee dagdelen van twee uur de verplichte onderdelen lezen, taalverzorging en rekenen. Met een mooie, frisse opmaak, pakkende teksten en heldere vragen verlagen we de spanning zo veel mogelijk bij de leerling, zodat ze écht kunnen laten zien op welk niveau ze staan. Toetsen mogen namelijk vooral ook leuk zijn om te maken, dat haalt het beste in een leerling naar boven.

Kenmerken IEP Eindtoets

Vanaf 2023 is de IEP Eindtoets ook digitaal beschikbaar. Scholen kunnen kiezen voor een combinatie van de twee versies binnen één klas. Je kijkt als school welke vorm het beste bij jouw school of bij jouw leerling past. Op twee ochtenden van elk maximaal twee uur maakt de leerling zowel taal als rekenen.

Vertrouwd op papier 

 • Leerlingen schrijven de antwoorden in het toetsboekje, geen apart antwoordenblad 
 • Tekst en vragen staan altijd naast elkaar  
 • Vragen lopen op van makkelijk naar moeilijk; ieder kind ervaart succesgevoel
 • Ook open vragen; deze manier van bevragen verhoogt de validiteit van de toets (we kijken de open vragen met menselijke hand en extra paar ogen na)
 • Audio-ondersteuning mogelijk en keuze uit vergrote en/of zwart-wit versies 

Nieuw digitaal 

 • Adaptief: vragen op meerdere niveaus 
 • Afname mogelijk via verschillende devices; laptop, tablet, chromebook, computer 
 • Nog meer vraagtypes, denk aan sleepvragen 
 • Audio-ondersteuning mogelijk en keuze om leesteksten te printen 

Iedere leerling in zijn kracht 

 • Binnen je klas keuze uit papier of digitaal, kies wat past bij de leerling 
 • Beperkte afnameduur; 2 x 2 uur 
 • Taal vormt geen struikelblok bij rekenen, je ziet dan ook veel kale rekensommen terug.

Frisse, overzichtelijke vormgeving 

 • Herkenbare opmaak passend bij de belevingswereld als website, tijdschrift, blog of boek 
 • Bij lezen staat de tekst op de ene pagina en de vragen en antwoordmogelijkheden op de pagina ernaast. Zo hoeven leerlingen niet heen en weer te bladeren en kunnen ze zich concentreren op de vragen. Ook digitaal is in één oogopslag zowel de vraag als het invullen van het antwoord zichtbaar.
 • Duidelijke rapportages voor de leerling, ouder/verzorger, leerkracht en bestuurder 

Afspraak maken?

Wist je dat je vanaf nu online een afspraak kunt inplannen met onze IEP-adviseurs over bijvoorbeeld het IEP Leerlingvolgsysteem en de IEP Eindtoets? Afhankelijk van het onderwerp kan deze afspraak online of offline plaatsvinden. Kijk naar de mogelijkheden en plan jouw afspraak in.

Via onderstaande link kijk je eerst wie jouw IEP-adviseur is en daarna kun je de afspraak inplannen.

IEP Online Afspraak Maken

Rapportages

De rapportages van de IEP Eindtoets herken je aan de IEP-uitstraling. Het zijn heldere rapportages, niet alleen voor jou, ook ook voor de leerlingen en de ouders/verzorgers. We ondersteunen je graag, dus er zijn ook leeswijzers beschikbaar.

Als school ontvang je drie verschillende rapportages:

 • het individuele leerlingrapport
 • een groepsrapportage
 • en een schoolrapportage

 

Voorbeeldboekje

Wil je graag met eigen ogen zien hoe de IEP Eindtoets eruitziet? Bestel dan het IEP Eindtoets Voorbeeldboekje. Dit boekje bevat voorbeeldopgaven van de IEP Eindtoets. Dit boekje is bestemd om samen met de leerling kennis te maken met de IEP Eindtoets. Het formaat, de lay-out, de opmaak en de volgorde van de onderdelen zijn gelijk aan de variant van de daadwerkelijke afname. Het aantal opgaven wijkt echter af, het is dus geen volledige IEP Eindtoets.

IEP Eindtoets voorbeeldboekje

Kennismaken

Informatiepakket
Ben je benieuwd naar de IEP Eindtoets, vraag dan een informatiepakket aan. Vul het formulier in en ontvang de materialen op je school. Je krijgt van ons een  voorbeeldboekje plus voorbeeldrapportages van de IEP Eindtoets, en een brochure van IEP.


IEP Eindtoets óok digitaal in 2023!

Natuurlijk gaat IEP helemaal mee met de tijd en met jullie wensen. Daarom kunnen leerlingen straks zelf kiezen: het papieren toetsboekje of toch liever digitaal. We vertellen je hier straks veel meer over, maar voor nu alvast wat pluspunten op een rijtje:

 • Snellere analyse en sneller in gesprek met ouders
 • Feedback volledig op maat
 • Voorkomt fouten door onleesbare antwoorden
 • Meer mogelijkheden voor kinderen met een functiebeperking
 • Geen rompslomp met verzenden, ontvangen en bewaren

Contact en bijeenkomsten

Heb je nog vragen over de IEP Eindtoets, dan helpen we je natuurlijk graag verder. Mocht je het nog niet gezien hebben, scroll iets omhoog en vindt meerdere mogelijkheden om kennis te maken. Heb je liever contact met ons óf met één van onze IEP-adviseurs, dan kan dat uiteraard ook.

Bekijk hier de IEP-scholen uit jouw eigen regio of vul onderstaand formulier in voor contact met de IEP-adviseurs.

Voor onze IEP'ers

Meer informatie voor de IEP’ers
Maak je gebruik van de IEP Eindtoets en wil je meer informatie voor de leerkracht, ouders of leuke opdrachten voor de leerlingen? Ga dan naar Mijn IEP-kanaal!

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de IEP Eindtoets? Dan staat je vraag vast tussen de veelgestelde vragen. Bekijk de vragen via onderstaande knop.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

IEP Vragen