Menu

Ontwikkeling IEP DMT

De geruchten zijn waar: IEP ontwikkelt een eigen DMT woordleestoets, die – net als de Cito DMT- gebruikt kan worden om mogelijke dyslexie bij een leerling te signaleren. Hoe komt de IEP DMT eruit te zien? Wat is de planning? En wat kun je met deze woordleestoets? In dit artikel lees je er meer over.

Hulp van IEP-scholen - Proeftoets en normeringsonderzoek

Een toets ontwikkelen en verantwoorden kost tijd; er is data nodig om de normering te kunnen bepalen en om de betrouwbaarheid en de validiteit van de toets te kunnen meten. Met die informatie kunnen we de toets verantwoorden en goed laten keuren door het CvTE (College voor Toetsen en Examens). Om die informatie te kunnen verzamelen, hebben we jullie hulp dit schooljaar hard nodig.

Hoe helpen onze IEP-scholen?
In schooljaar 2023-2024 staan een proeftoets en een normeringsonderzoek gepland. Beiden zijn nodig om de juiste informatie over de toets te verzamelen. En bij beiden is het nodig dat leerlingen de IEP DMT afnemen alsof het een echte toets is. Er is wel een verschil in de twee onderzoeken:

  • Proeftoets is reeds afgerond, bedankt aan alle scholen die hieraan mee hebben geholpen!
  • Normeringsonderzoek
    • Doelgroep: Alle leerlingen in leerjaar 3 t/m 8 van jouw school
    • Periode: Eind januari/begin februari én eind mei/begin juni 2024
    • Toetsen: Alle leerlingen maken drie toetsen; IEP Technisch lezen (in leerjaar 7 en 8 kan de 6b-toets ingezet worden), Cito DMT (drie leeskaarten), IEP DMT (drie leeskaarten)
    • Meten: Hoeveel woorden leest de leerling in één minuut én hoeveel leest de leerling er goed/fout?

Voor het normeringsonderzoek hebben we inmiddels genoeg aanmeldingen. Bedankt voor de hulp!