Menu
IEP Leerlingvolgsysteem
IEP Leerlingvolgsysteem

Aanpassingen IEP LVS lente 2022

Tweetekenklanken-toetsenbord taalverzorging

Aansluiten bij het aanbod in de klas
Leerlingen krijgen in leerjaar 3 de tweetekenklanken als één klank aangeleerd. Daarom bieden de meeste methodes van Taalverzorging in de verwerkingssoftware van leerjaar 3 en 4 een tweeklanken-toetsenbord aan voor de leerlingen. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen ook digitaal een dictee kunnen maken. Dit hebben we nu ook toegevoegd aan het IEP LVS in alle digitale toetsen taalverzorging voor leerjaar 3 t/m 5.

Onderzoek vergelijkbaarheid papier/digitaal
Daarnaast zijn we een onderzoek gestart naar de vergelijkbaarheid van de papieren en de digitale versie van de toetsen taalverzorging voor groep 3 t/m 5. Het tweetekenklanken-toetsenbord kan hier een bijdrage aan leveren en dat gaan we in de 2e periode van dit schooljaar onderzoeken.

Ook zónder tweetekenklanken-toetsenbord taalverzorging

Er zijn ook scholen die juist niet werken met het tweetekenklanken-toetsenbord in de klas. Om voor iedereen aan te sluiten bij de methode, kun je vanaf nu een keuze maken uit drie verschillende toetsen taalverzorging in leerjaar 3 t/m 5. Een voorbeeld van leerjaar 3:

  • 3bde digitale toets mét tweetekenklanken-toetsenbord
  • 3b (papier)de papieren versie
  • 3b (excl. toetsenbord)de digitale toets zonder tweetekenklanken-toetsenbord

Printversies groepsvoortgang en -resultaten

Een wens die jullie al heel vaak bij ons hebben laten horen: we willen voortgangsgrafieken en tabellen kunnen printen en gebruiken in onze groeps- en schoolplannen. Het is zover! We hebben twee dingen verbeterd:

  • De reguliere printfunctie (rechtermuisknop > afdrukken óf CTRL + P) is verbeterd. De pagina past nu beter op een pagina en alle ‘lagen’ van de pagina zijn zichtbaar.
  • Je kunt de grafieken via het menu (zie afbeelding hiernaast) printen of als afbeelding downloaden.

Zo kun je voor het maken van groeps- en schoolplannen de werkwijze inzetten die het beste aansluit bij jullie school of bestuur, wel zo handig.

Overzicht behaald niveau per vaardigheid

Ontwikkellijnen 1F en 2F/1S
Begin maart hebben we
de ontwikkellijnen doorgevoerd in het IEP LVS.  Met de ontwikkellijnen heb je goed zicht op de ontwikkeling van de leerlingen richting het 1F- of de streefniveaus aan het einde van groep 8. Wil je hier meer over lezen? Klik dan op de knop “ontwikkellijnen”.

Overzicht behaald niveau per vaardigheid
Wat scholen nog misten was een overzicht van hoe de leerjaren of groepen er op dit moment voor staan. Dat overzicht hebben we nu ook toegevoegd! Op deze manier zie je in een oogopslag hoeveel leerlingen het niveau behaald hebben, op weg zijn naar het niveau of geen resultaat hebben.  

Waar vind ik dit overzicht?
Onder de tab Resultaten > Alle vaardigheiden staat dit overzicht onderaan de pagina.

Het aantal opgaven wordt weergeven in het groepsoverzicht

In het groepsoverzicht zag je tot nu toe de niveau-uitslag (bij Alle vaardigheden) of het percentage goed (per vaardigheid). Op basis van jullie feedback hebben we extra informatie toegevoegd aan deze overzichten.
Wanneer je op het resultaat gaat staan bij Alle vaardigheden, zie je naast de afnamedatum nu ook de totaalscore en het totaalpercentage. Wanneer je bij één van de vaardigheden op het percentage gaat staan, zie je het aantal goed beantwoorde vragen/totaal aantal vragen. Zo heb je snel alle informatie bij de hand.