Blog: Een frisse start!

Eén van de vele fijne kenmerken van werken in het onderwijs vind ik de kansen die je krijgt en kan geven. ‘Kansen geven’ spreekt voor veel leraren denk ik voor zich, maar het stukje ‘kansen krijgen’, roept misschien vragen op? Gedurende een schooljaar probeer je, als het goed is, van alles uit. Je experimenteert met werkvormen, kiest een aanpak voor een groep of een leerling, probeert iets in je lesmodel. Sommige dingen gaan geweldig, maar het loopt ook weleens helemaal anders dan je verwacht had. En dan denk je: ‘oh als ik dit toch eerder had geweten!’.
 

Nieuwe kansen

Hoe fantastisch is het dan dat je elk nieuwe schooljaar alles wat je het jaar ervoor hebt geleerd, gezien, ervaren, geprobeerd en hebt toegepast weer, met een frisse blik, kan inzetten voor een nieuwe groep leerlingen! En dat kan niet alleen elk nieuw schooljaar, maar ook na elke schoolvakantie! Nog beter: elke maandag is weer zo’n heerlijk moment om een nieuwe start te maken! De uitroeptekens vliegen je om de oren en dat komt omdat ik hier echt heel enthousiast over ben. Je hoeft in het onderwijs nooit bij de pakken neer te zitten, want net zoals je waarschijnlijk je leerlingen elke dag een nieuwe kans geeft, kan jij jezelf ook elke dag een nieuwe kans geven. Om het onderwijs wat mooier te maken, om de wereld van jouw leerlingen wat mooier te maken en vooral om jouw eigen onderwijs mooier te maken.
 

10 x Tips om jouw onderwijs aan de start van het schooljaar mooier te maken:

 

  1. Wees voorbereid.
    Of je nu al lang of pas kort voor de klas staat: je voorbereiding is de sleutel tot succes. Loop je dag door aan de hand van je lesrooster. Bedenk per moment wat jij doet en wat je van de leerlingen verwacht.
  2. Gebruik een checklist voor materiaal.
    Niets is zo vervelend als in je eerste weken de klas alleen te moeten laten, omdat je vergeten bent genoeg schriften of potloden klaar te leggen. Tip: maak een extra setje met materiaal voor het geval er onverwachts een nieuwe leerling op de stoep staat. Voor deze nieuwe leerling is het reuzefijn als hij gelijk een plekje, boeken, schriften, potlood en pen krijgt.
  3. Hoe reageer je?
    Bedenk hoe je gaat reageren als leerlingen niet doen wat je zegt. Wat is een acceptabel percentage leerlingen dat aan jouw verwachting voldoet? In mijn geval is dat 100%. En nee, dat gaat niet vanaf dag 1 lukken. Maar je kan wel vanaf dag 1 consequent reageren op leerlingen die niet doen wat jij zegt, zodat ze leren dat het moet gaan zoals jij wil dat het gaat.
  4. Oefen je instructies voor de spiegel.
    Dit klinkt misschien raar, maar het heeft mij zeker in mijn beginjaren geholpen. Hoe spreek jij je instructies uit? En hoe komt dat over? Om mijn zenuwen te bedwingen, want ja, ik lag er nachten van wakker toen ik net startte, oefende ik mijn instructies thuis. Als je alles een keer hebt gezegd weet je hoe het klinkt en voelt en is het minder eng.
  5. Zorg ervoor dat je op tijd op school bent.
    Neem een kopje thee of koffie mee, loop je rooster nog even door, kijk of je doelen op het bord staan. Zet al je pagina’s klaar op de computer, check of al het kopieerwerk is gedaan en bedenk of je bepaalde leerlingen vandaag extra aandacht wilt geven.
  6. Leg een post-it op je bureau.
    Gedurende de dag gebeuren er dingen, komen er gedachtes in je op en worden er vragen gesteld waar je niet direct tijd voor hebt, maar die je wel moet onthouden. Je gaat ze vergeten! Dus gelijk opschrijven op die post-it en als je leerlingen naar huis zijn even de tijd nemen om er naar te kijken.

 

Je hoeft in het onderwijs nooit bij de pakken neer te zitten, want net zoals je waarschijnlijk je leerlingen elke dag een nieuwe kans geeft, kan jij jezelf ook elke dag een nieuwe kans geven

 

  1. Compliment voor je leerlingen en voor jou.
    In het begin gaat er vast van alles nog niet zoals je wilt, maar realiseer je dat er ook heel veel wél gaat zoals je wilt en wees daar trots op! Glimlach en geniet! Strooi complimenten in het rond, mits gemeend, naar de leerlingen maar ook naar jezelf. Positiviteit werkt aanstekelijk. Het is voor leerlingen veel leuker om te horen wat ze goed doen. En voor volwassenen trouwens ook. Bedenk waar je tevreden of blij mee bent. Stop een knikker of M&M in een pot voor elk fijn moment. Of schrijf een compliment aan jezelf.
  2. Bewaak je tijd na schooltijd.
    Ik liep altijd even bij een paar collega’s langs waarvan ik wist dat ik er een leuk praatje mee kon maken. Bij wie ik eerlijk kon zijn over mijn dag en waar ik weer met energie wegliep. En daarna wilde ik aan de slag met de voorbereiding voor de volgende dag. Als er dan een collega binnenkomt, terwijl jij net lekker in je flow zit, vraag dan of het iets later kan. Dit voelt soms ongemakkelijk maar jouw tijd is waardevol!
  3. Open minstens 1 les per dag op een verrassende manier!
    Hier heb ik het in mijn blogs vaker over gehad, want niets is voor een leerling dodelijker dan elke les beginnen met ‘sla je boek open op bladzijde 17 en kijk naar het bord’. Vertel een verhaal, neem een voorwerp mee, laat een filmpje zien! Benoem het doel, geef dan je instructie en pak daarna het boek er pas bij. Laat het boek tijdens je instructie sowieso in de lade zitten. Het leidt alleen maar af van de aandacht die op jou gericht moet zijn. Minimaal 1 les per dag nét een beetje anders houdt de sjeu erin voor de leerlingen én voor jou.
  4. Vraag hulp.
    Heb je twijfels? Weet je even niet hoe je een les of een leerling het beste aan kunt pakken? Worstel je met iets? Laat het weten! Je bent niet alleen! Je kan vast bij veel collega’s even binnenlopen en in mijn ervaring zijn IB-ers ook altijd bereid om even met je mee te kijken en te denken. Twee zien en weten meer dan één. Blijf natuurlijk ook vertrouwen op jezelf maar durf je open te stellen voor de ander.

 

Renée van Eijk

Dit schooljaar sta ik niet meer voor een eigen klas. Ik coach de startende leraren van mijn bestuur Stichting BOOR. In het kader van nieuwe kansen focus ik mij daarnaast op mijn eigen bedrijf. Dit is mijn laatste blog voor Bureau ICE. Ik heb genoten van het schrijven van blogs waarin ik mijn ervaringen met jullie kon delen. Ik ga jullie als lezers en ook Bureau ICE vast en zeker nog vaak tegenkomen!

Ik wens je een geweldig nieuw schooljaar, vol kansen om jouw onderwijs mooier te maken. Omdat het kan. Elk schooljaar, elke nieuwe periode, elke week en elke dag.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *