Blog: Ode aan de leerkracht

Blog: Ode aan de leekracht

Op 5 oktober is het Dag van de Leerkracht – een dag om alle leerkrachten in het zonnetje te zetten. De nuchtere leerkracht roept dan luid hier niet op te zitten wachten. Chocolade, bloemen, een bedankje: het hoeft niet. Toch denk ik dat het tijd is om die bescheidenheid eens aan de kant te zetten. Leerkrachten zijn superhelden. Dus meesters en juffen, hier een welverdiende ode aan jullie.


Dag in dag uit zet jij je onvermoeibaar in voor de kinderen in jouw groep. Je doet je best om elk kind te zien en te begeleiden naar de volgende stap in de ontwikkeling. Je zet daarbij je eigen sores aan de kant en bent precies dat wat de kinderen nodig hebben. Je biedt de kinderen een veilige plek. Een plek waar zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Iedere dag vraag je veel van jezelf, je geeft alles wat je hebt en waarschijnlijk nog wel meer. Door gewoon jezelf te zijn, maak je elke dag weer het verschil.

Als een echte superheld vlieg je van hot naar her. Met je steengoede didactiek leer je de kinderen de basisvaardigheden die zij nodig hebben om mee te kunnen doen in de maatschappij. Je houdt daarbij rekening met de eigenheid van ieder kind, je weet precies wat ieder kind nodig heeft. Daarnaast leer je de kinderen belangrijke sociale vaardigheden. Je laat geen enkel leermoment onbenut. Je legt de lat hoog voor de kinderen, maar ook voor jezelf. Je houdt alle ballen hoog en met oneindig geduld los je alle problemen die je op je pad tegenkomt op. Dat je koffie in de tussentijd koud wordt neem je voor lief.

Het werk van een leerkracht zit vol met uitdagingen. Geen enkele dag is hetzelfde. Er is nooit een pasklaar antwoord. Het lijkt soms wel alsof in het onderwijs het wiel telkens opnieuw uitgevonden moet worden. Dit vraagt flexibiliteit en doorzettingsvermogen. En jij beweegt steeds weer mee, want je doet alles voor de kinderen.

Als leerkracht ben je ook een rolmodel. Wat jij vandaag doet heeft een leven lang impact (sorry, ik wil niet nog meer druk op je leggen). Herinner jij je nog wie bij jou de liefde voor leren heeft aangewakkerd of welke leerkracht jou heeft geïnspireerd leerkracht te worden? Jij bent deze leerkracht voor jouw leerlingen, zij zien jouw passie en bevlogenheid in iedere les die je geeft.

Wanneer vandaag de schoolbel gaat en je alle kinderen hebt uitgezwaaid, keer dan terug naar je lokaal, plof neer op je bureaustoel, luister naar de wedergekeerde rust en neem eens een moment voor jezelf. Dat verdien je. Vandaag en iedere andere dag. Wat jij doet, dat kan niet iedereen. Je bent een superheld!

Nadia Kuipers is juf in het basisonderwijs in de Rotterdamse Tarwewijk. Nadia houdt zich onder andere bezig met ouderbetrokkenheid, kansengelijkheid en meertaligheid. Via haar Instagram-pagina @kijkje.in.groep3 geeft zij een kijkje in haar klas.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *