De doorstroomtoets groep 8: hoe zit dat?

De doorstroomtoets in groep 8: hoe zit dat? - IEP DoorstroomtoetsDit schooljaar verandert de eindtoets in de doorstroomtoets. Hoe zit dat precies? Wat gaat er anders? Welke doorstroomtoetsen zijn er? In dit artikel zetten we alle informatie voor je op een rijtje!

De eindtoets kennen we allemaal: het is de toets die het taal- en rekenniveau van leerlingen in groep 8 meet. Dat geeft inzicht in welk type vervolgonderwijs bij een leerling past. Zo vormt de eindtoets een second opinion op het schooladvies van de leerkracht.

Vanaf schooljaar 2023- 2024 heet de eindtoets een “doorstroomtoets”. Deze naam laat zien dat de toets niet een eindstation is voor leerlingen, maar dat ze zich ook na groep 8 nog blijven ontwikkelen in het voortgezet onderwijs.

De planning van de doorstroomtoets 2024
Niet alleen de naam verandert; ook de stappen en de planning. Zo ziet het tijdpad eruit in het schooljaar 2023/2024:

  • Uiterlijk 15 november: aanmelden voor een doorstroomtoets 2024 naar keuze
  • 10-31 januari: leerlingen ontvangen schooladvies
  • 5-16 februari: leerlingen maken doorstroomtoets groep 8
  • Uiterlijk 15 maart: uitslag doorstroomtoets
  • Uiterlijk 24 maart: definitieve schooladvies
  • 25-31 maart: aanmelden op voortgezet onderwijs

Centrale aanmeldweek na doorstroomtoetsen
De reden van dit nieuwe tijdpad? De invoer van een centrale aanmeldweek voor het voortgezet onderwijs. Tussen 25 en 31 maart 2024 melden alle leerlingen zich tegelijkertijd aan voor hun volgende school (met uitzondering van het voortgezet speciaal onderwijs). Het idee is dat alle leerlingen op deze manier evenveel kans maken op de school van hun voorkeur.

Valt het advies van de doorstroomtoets hoger uit dan het oorspronkelijke schooladvies? Dan wordt het definitieve schooladvies voortaan naar boven bijgesteld. Ook dit is bedoeld om meer kansengelijkheid te creëren. De regel gaat alleen niet op wanneer je als school goed kunt motiveren dat het in het belang van de leerling is om het advies níet te verhogen.

Alle doorstroomtoetsen groep 8 op een rij
Scholen kunnen kiezen uit verschillende doorstroomtoetsen die allemaal aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Nu de Centrale Eindtoets (ook wel bekend als Cito-toets) verdwijnt, moet jouw school wellicht nadenken over een andere doorstroomtoets. Welke aanbieders zijn er voor de doorstroomtoets? We zetten ze voor je op een rij:

IEP: de IEP Doorstroomtoets, voorheen de IEP Eindtoets, is zowel op papier als digitaal beschikbaar. Een product van Bureau ICE.
Doe-toets: de nieuwe, digitale doorstroomtoets van de overheid.
Route 8: een digitale, adaptieve toets van A-VISION, die eerder ook al een eindtoets aanboden.
DIA: de digitale DIA Doorstroomtoets , voorheen de DIA Eindtoets.
Leerling in Beeld: een nieuw product van CITO. Zowel op papier als digitaal.
AMN: de digitale AMN Doorstroomtoets, voorheen de AMN Eindtoets.

Betekenisvol toetsen met IEP Doorstroomtoets
Tussen 1 oktober en 15 november moet elke school zich aanmelden voor een doorstroomtoets die past bij hun visie en leerlingen. De afgelopen jaren koos 40% van de scholen voor de IEP-toets groep 8. Waarom? Vaak is dat omdat de IEP Eindtoets, en nu de IEP Doorstroomtoets, een kindvriendelijke toets is: met een prettige vormgeving en vragen die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Zo halen we de druk van het toetsen af en kan een kind echt laten zien wat hij of zij al beheerst. Bij IEP noemen we dat betekenisvol toetsen: daar zetten we ons al 10 jaar voor in.

Voorinschrijving IEP Doorstroomtoets

De officiële aanmeldperiode voor de doorstroomtoets is van 1 oktober t/m 15 november. Je kunt jouw school wel voorinschrijven. Dan maken we jouw IEP-account gereed en houden we je op de hoogte van alle informatie.

Meer weten over de IEP Doorstroomtoets?

De IEP Doorstroomtoets (voorheen IEP Eindtoets) is al bijna 10 jaar een begrip in het basisonderwijs. Inmiddels is IEP de grootste papieren aanbieder van de doorstroomtoets én maakten dit jaar de eerste leerlingen de digitale, adaptieve variant.

Met een mooie, frisse opmaak, pakkende teksten en heldere vragen verlagen we de spanning zo veel mogelijk bij de leerling, zodat ze écht kunnen laten zien op welk niveau ze staan. Kindvriendelijk, fris, betrouwbaar én inzichtelijk.
IEP maakt toetsen leuk!

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *