Dubbele adviezen bij de IEP Doorstroomtoets: waarom is dat?

Dubbele adviezen bij de IEP Doorstroomtoets: waarom is dat?
Dubbele adviezen bij de IEP Doorstroomtoets: waarom is dat?

De IEP Doorstroomtoets geeft een advies voor het voortgezet onderwijs. Van de zes schooladviezen zijn er vijf dubbel (zoals havo/vwo): het dakpanadvies, een bewuste keuze van de overheid. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit!

Dakpanadvies

Een dubbeladvies heeft een meerwaarde voor de leerling. Het geeft de leerling een betere kans om op de juiste plek in het voortgezet onderwijs te komen. Omdat het ministerie heeft gezien dat scholen vaak voorzichtig adviseren, willen ze leerlingen een extra kans bieden. Dat is de reden dat de adviezen die voortkomen uit de doorstroomtoetsen dubbel zijn. Dit wordt een dakpanadvies genoemd.

 

Second opinion

Er zijn verschillende types voortgezet onderwijs. Zo is pro ingericht op praktisch leren en heeft vwo een sterk theoretische insteek. Om te zorgen dat een leerling naar het best passende type voortgezet onderwijs doorstroomt, geven scholen een zorgvuldig onderbouwd schooladvies. Scholen hebben een compleet beeld van de leerling en baseren hun advies op acht jaar aan ervaringen, observaties, toetsgegevens en achtergrondkennis. Het doel van de doorstroomtoets, voorheen eindtoets, is om een second opinion te geven op het schooladvies. De overheid wil vooral voorkomen dat een leerkracht capaciteiten van een leerling onverhoopt onderschat. Daarom wordt het schooladvies naar aanleiding van de doorstroomtoets alleen naar boven bijgesteld, niet naar beneden.

 

Passend advies

De adviezen vanuit de doorstroomtoets zijn bepaald door het ministerie van OCW in samenspraak met de toetsaanbieders. Deze zes vaste categorieën zijn voor alle toetsaanbieders gelijk. Indien de school meent dat een hoger advies niet in het belang van de leerling is, kan het oorspronkelijke schooladvies blijven staan. Hiervoor moet de basisschool heel goed motiveren waarom het hogere advies niet passend is. Een reden is bijvoorbeeld dat de leerling weliswaar de cognitieve capaciteiten heeft voor een hoger niveau onderwijs, maar vanwege concentratieproblemen te veel op zijn tenen zou moeten lopen en niet gelukkig zou worden. Uiteindelijk is het complete kindbeeld nodig voor een passend schooladvies; de doorstroomtoets dient vooral als objectieve maat voor een second opinion.

 

Leerling staat centraal

Voor scholen kan het dakpanadvies vanuit de doorstroomtoets lastig zijn, want het betekent soms dat ze het schooladvies moeten heroverwegen. Maar voor leerlingen is het een kans om een hoger en beter passend advies te krijgen voor het voortgezet onderwijs, zodat ze ook in het voortgezet onderwijs voldoende uitgedaagd worden.

 

Meer weten over de IEP Doorstroomtoets?

De IEP Doorstroomtoets (voorheen IEP Eindtoets) is al bijna 10 jaar een begrip in het basisonderwijs. Inmiddels is IEP de grootste papieren aanbieder van de doorstroomtoets én maakten dit jaar de eerste leerlingen de digitale, adaptieve variant.

Met een mooie, frisse opmaak, pakkende teksten en heldere vragen verlagen we de spanning zo veel mogelijk bij de leerling, zodat ze écht kunnen laten zien op welk niveau ze staan. Kindvriendelijk, fris, betrouwbaar én inzichtelijk. IEP maakt toetsen leuk!

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *