Jaarlijkse update landelijke ontwikkelscores in het JIJ! Leerlingvolgsysteem

JIJ! Toetsing & Training - blog - rekenen

Ook dit jaar hebben we bij Bureau ICE de rustige periode in de zomervakantie gebruikt om de landelijke ontwikkelscores te berekenen. Die landelijke ontwikkelscores baseren we op de gemiddelde scores van de vijf voorgaande schooljaren. Aan de hand van deze landelijke scores kun je zien hoe jouw school scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Deze scores staan nu in ons JIJ! Leerlingvolgsysteem voor het schooljaar 2019-2020.

Zo doen wij het

Bureau ICE gelooft in eerlijk toetsen. Wij meten leerlingen niet aan elkaar, maar aan vaste niveaus met behulp van een ontwikkelscore. Hiermee geven wij een objectieve en eerlijke betekenis aan individuele resultaten. We vergelijken het resultaat van die ene leerling namelijk met een vaststaand criterium, ofwel een referentieniveau, zoals 2F of B1. Zo krijg je inzicht in het resultaat van de leerling ongeacht de resultaten van de school.

Landelijke ontwikkelscore

Natuurlijk is het wél zinvol om te weten hoe de leerlingen scoren vergeleken met de landelijke populatie op hetzelfde niveau. Daarom voegen we een landelijke ontwikkelscore toe. Hiermee wordt zichtbaar hoe de uitslag van een leerling of klas zich verhoudt tot het landelijk gemiddelde van dezelfde populatie (bijvoorbeeld praktijkonderwijs of havo).

Dit geeft jou als docent of als schoolleider inzichten in de ontwikkeling van je leerlingen. En de leerling krijgt inzicht in waar hij het meeste aan heeft: zijn eigen ontwikkeling.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *