Onderwijs in tijden van corona: zo gaat het VISTA college ermee om

Vista College

Lessen via Zoom. Een apart, veilig leslokaal voor studenten die dat nodig hebben en de anderhalvemeterregels als de scholen weer open gaan. Gino Cramer, opleidingsmanager zakelijke dienstverlening, vertelt hoe ze bij het VISTA college omgaan met onderwijs in tijden van corona. “Wij verwachten alle studenten op tijd te kunnen diplomeren.”

Opeens moest het mbo zijn deuren sluiten. En toen?

“Toen zijn we direct overgeschakeld op een aangepast lesprogramma en online lessen via Zoom. Op die manier is het ons gelukt om alle geplande lesuren vanaf dag één te laten doorgaan.”

Tegen welke zaken loop je op zo’n moment aan?

“Een belangrijk punt van zorg is dat je jonge mensen verliest, omdat ze niet meer aanhaken bij de Zoom-lessen. Door regelmaat in het programma te brengen, lukt het ons om de meeste studenten aan boord te houden. Maar het programma waarmee we studenten registreren op aanwezigheid, kunnen we bijvoorbeeld niet meer gebruiken.”

Hoe gaan jullie daarmee om?

“Van de notoire afhakers proberen we meteen werk te maken. Onze mentoren pakken dat op. Die gaan dan bellen. Soms blijkt dat iemand geen laptop heeft, of geen wifi. Of dat de thuissituatie lastig is. Voor die laatste groep hebben we een leslokaal op school vrij gepland. Daar kunnen studenten veilig naar toe om te werken, met maximaal 4 tegelijk. Ook zijn er zeeppompjes et cetera.”

Wat is er anders aan online lesgeven?

“Een schop onder de kont of een aai over bol, dat zit er nu niet in. Daarom geven we de theoretische lessen nu in één keer tegelijk aan meerdere groepen. Met die efficiencyslag winnen we tijd die docenten goed kunnen gebruiken, omdat de persoonlijke communicatie met studenten veel langzamer verloopt.”

Zorgt de huidige situatie ook voor nieuwe inzichten?

“Online lesgeven via Zoom of Teams aan grotere groepen tegelijk, dat idee hadden we twee jaar geleden al. Het kwam alleen maar niet van de grond. Nu het ineens moet, blijkt het ook te kunnen. De schroom is eraf. Iedereen heeft nu wel een keer met zijn of haar gezicht voor de camera gezeten.”

Hoe toetsen en examineren jullie nu?

“Wij toetsen online en op school. Op school in diezelfde veilige omgeving waar maximaal 4 studenten tegelijk terecht kunnen. En de Proeven van Bekwaamheid doen we via Zoom, volgens het 4-ogenprincipe. De student logt in, het bedrijf logt in en twee assessoren loggen in. Zelf doe ik ook mee als assessor, alle hens aan dek!”

Werkt dat een beetje?

“Ja, wij verwachten alle studenten op tijd te kunnen diplomeren. Het voordeel van onze opleidingsrichting, zakelijke dienstverlening, is dat studenten thuis kunnen doorwerken aan opdrachten. En dat je die opdrachten op afstand kunt beoordelen. Denk aan een marktonderzoek. Bij andere opleidingen is dat natuurlijk moeilijker. Als je een beroepsopleiding tot lasser volgt, dan staat de assessor normaal gesproken met een lasmasker naast je om de lasnaad te controleren. Dat gaat nu niet.”

En als de scholen straks weer open gaan?

“Dan moeten we ons houden aan de anderhalvemeterregels. Voor ons betekent dit dat we dan nog maar 35% van de capaciteit aan lokalen over hebben. Met het team hebben we daarom besloten om tot de zomervakantie door te gaan met afstandsonderwijs. Eén lokaal blijft beschikbaar voor studenten met bijzondere behoeften. Alle andere lokalen gebruiken we voor examens.”

Wat denk je: blijft online lesgeven een plek houden het onderwijs?

“Ik geloof er niet in dat we straks alleen nog maar afstandsonderwijs hebben. Maar een hybride vorm? Absoluut wel.”

Gino Cramer
Opleidingsmanager VISTA College

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *