Verkorte online training CGI-gesprek: twee van onze trainers vertellen over de eerste ervaringen

cgi training - trainers

Door de coronamaatregelen is het voor scholen flink improviseren. Zo kunnen praktijkexamens niet altijd doorgaan. Als alternatieve examenvormen ook niet voorhanden zijn, kan een criteriumgericht interview (CGI) uitkomst bieden. Om assessoren hiervoor handvatten te geven, biedt Bureau ICE op dit moment een verkorte online training aan.

Met trainers Luuk Bouwman en Jos van Rijswijk blikken we terug op de eerste online trainingen. Wat vinden de deelnemers? En hoe hebben de trainers deze nieuwe werkvorm zelf ervaren?

 

Voor wie is de training bedoeld?

Jos: “De meeste deelnemers zijn beoordelaars die weinig tot geen ervaring hebben met een CGI, maar daar nu wel mee aan de slag moeten. Vaak beginnende docenten en examinatoren. Maar er zitten ook ervaren assessoren bij, die soms al 25 jaar in het vak zitten en voor wie het als een opfriscursus werkt. We merken dat de training voor beide groepen goed te volgen is.”

Luuk: “Een belangrijk verschil is dat het CGI normaal gesproken gebruikt wordt voor het beoordelen van een portfolio van een student. Terwijl het onder de huidige omstandigheden een alternatief vormt voor een praktijkexamen. Dat kan voor assessoren een beetje tegennatuurlijk aanvoelen.”

 

Quote 2 - cgi training

Hoe volg ik de training als deelnemer?

Luuk: “Via beeldbellen met Microsoft Teams. Deelnemers krijgen vooraf een link via een Outlook-vergaderverzoek. Als je daarop klikt, komt er automatisch een verbinding tot stand. Op dit moment geven we de training met minimaal twee trainers, waarbij de een als moderator de techniek voor z’n rekening neemt en de ander de training verzorgt.”

Jos: “Op twee derde van de training splitsen we de deelnemers in twee of drie kleinere groepjes, om gesprekken te oefenen. Dan hebben we een tweede of derde trainer nodig en neemt de moderator ook de rol van trainer aan. Inmiddels zijn we overigens zo bedreven geraakt met de techniek, dat de moderator steeds minder hoeft te doen. Zo heb ik er gisteren voor het eerst de techniek ook bij gedaan. Bij het opsplitsten in subgroepen sloot Luuk aan.”

 

“Je hebt geen reistijd. Het kan op elke locatie. Je bereikt echt heel veel in korte tijd. En de kosten zijn relatief laag.”

 

Quote 1 - cgi training

Wanneer was je eerste online training?

Jos: “Een maand geleden. Dat was geen CGI-training, maar het laatste deel van een cursus die nog open stond. Toen het verzoek kwam om dat online te doen, heb ik ja gezegd. Vanuit een vorige werkgever had ik al enige ervaring met online meetings. Dus ik had er wel een beeld bij, maar ik moet zeggen: het was even hard werken. Gelukkig ging het goed en pikte iedereen alles goed op.”

Luuk: “Voor mij was het 22 april, en wel een CGI-training. De maand daarvoor had ik nog nooit van MS Teams gehoord, dus ik begon met klotsende oksels. Gelukkig was Jos erbij voor de technische hulp. In het begin ging het nog even met horten en stoten. Maar toen ik me eenmaal wist te ontspannen, kon ik me goed concentreren op de inhoud.”

 

Beoordelingen cgi training

Wat is het geheim van een goede online training?

Luuk: “Elk uur kort pauzeren.”

Jos: “We bouwen korte pauzes in en houden het interactief. Daar wordt zo’n sessie van 3,5 uur wat minder vermoeiend van. Voor de deelnemers en voor ons.”

 

Hoe ervaren de deelnemers de online training?

Luuk: “Uit de eerste reacties blijkt dat deelnemers de opbouw waarderen. We krijgen ook positieve reacties op het inspelen op de wensen en behoeften van deelnemers. De gebruikte werkvormen worden als goed ervaren. ‘Afwisselend’ was een woord dat veel genoemd werd. Wel horen we van sommige deelnemers dat ze graag nog wat meer tijd zouden besteden aan het oefenen van gesprekken.”

Jos: “Het liefst zou je natuurlijk anderhalf tot twee uur de tijd daarvoor nemen, maar dat kan helaas niet in het tijdsbestek van zo’n online training. Want je hebt ook je uitleg vooraf nodig. We zijn nu bezig om de inleiding nog iets in te korten het oefendeel nog iets uit te breiden, maar het blijft een kwestie van balanceren. We zorgen er sowieso voor dat dat deelnemers voldoende handvatten krijgen waarmee ze zelf verder kunnen oefenen.” 

 

Kan ik me nog aanmelden voor een training in de komende weken?

Luuk: “Jazeker, er staan nog 7 of 8 trainingen op stapel. Ook op basis van open inschrijving, dus je hoeft je niet per se met een hele groep aan te melden. Als er nog plek is kun je je zelfs nog tot één dag van tevoren aanmelden.” 

 

Tot slot: zijn online trainingen een blijvertje?

Jos: “Er zijn scholen die nu al aangeven dat ze zo door willen gaan tot volgend jaar april, omdat ze wel degelijk voordelen ervaren van deze manier van werken. Je hebt geen reistijd. Het kan op elke locatie. Je bereikt echt heel veel in korte tijd. En de kosten zijn relatief laag.”

Luuk: “Ik kan me straks ook combinatievormen voorstellen. Face to face opstarten, dan een contactmoment online, en de afsluitende bijeenkomst weer op locatie. Het is een andere manier van denken en werken, die we zelf ook nog volop aan het ontdekken zijn.”

 

Behalve de verkorte online CGI-training, bieden we inmiddels ook andere trainingen aan in een online vorm, zoals onze trainingen voor TOA-taalassessoren.

 

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *