Van eindtoets naar doorstroomtoets

Sinds schooljaar 2014/2015 is de eindtoets in groep 8 verplicht. Er zijn meerdere goedgekeurde eindtoetsen beschikbaar waar jaarlijks een keuze uit gemaakt wordt. Vanaf schooljaar 2022/2023 wijzigt de wet rondom eindtoetsing. Dit betekent dat:

  • de toetsafname wordt verplaatst naar februari;
  • de eindtoets verder gaat onder de naam ‘doorstroomtoets’.

Het voorstel voor de wetswijziging moet nog goedgekeurd worden. Het ministerie van OCW zal de scholen informeren zodra het besluit genomen is.

De eindtoets blijft een second opinion. Je kunt het eindtoetsadvies gebruiken bij het maken van je eigen schooladvies. Dit is en blijft leidend. Het is een voordeel dat het toetsadvies straks eerder beschikbaar is. De periode van heroverweging zoals je die nu kent in mei, komt te vervallen. Zo kun je tijdig het definitieve schooladvies vaststellen; fijn voor jou als leerkracht, maar ook voor de leerlingen, ouders/verzorgers én natuurlijk ook voor het VO. Onderwijs van Morgen schreef hier een uitgebreid artikel over. Lees het hier.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Eindtoets wordt doorstroomtoets

IEP Eindtoets ook digitaal

Met de wijzigingen in aantocht is het een mooie kans voor scholen om zich te oriënteren op de verschillende eindtoetsen. Inmiddels kiest ruim 30% van de basisscholen voor de IEP Eindtoets. De IEP heeft een papieren eindtoets. Inmiddels is de ontwikkeling voor een digitale IEP Eindtoets gestart, een logische stap, gezien het digitale IEP Leerlingvolgsysteem dat sinds dit schooljaar beschikbaar is. Met de komst van een digitale variant vanaf 2023, is het mogelijk om leerlingen te laten kiezen tussen een digitale toets óf het papieren toetsboekje. Zo kan iedereen werken op de manier die het beste past. Scholen kunnen met beide varianten kennismaken via bureau-ice.nl/ontdekIEP.

Leerlingvolgsysteem

Naast keuzevrijheid bij de eindtoetsen, heb je ook de vrijheid om een leerlingvolgsysteem te kiezen die bij jouw school past. De kwaliteit van de toetsen wordt beoordeeld door de Expertgroep Toetsen PO. We merken dat steeds meer scholen overstappen naar het digitale IEP Leerlingvolgsysteem om zo de leerlingen van groep 3 t/m groep 8 met IEP te volgen en af te sluiten met de IEP Eindtoets in groep 8.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *