Menu
JIJ! Toetsing & Training - Toetsen om van te leren VO
JIJ! Toetsing & Training - Toetsen om van te leren VO

Aanpassingen JIJ! LVS en tips november 2023

JIJ! Leerlingvolgsysteem

Hieronder vind je de laatste ontwikkelingen rond het JIJ! Leerlingvolgsysteem.

Ga je (weer) aan de slag met JIJ!? Meld je aan voor een online informatiesessie en leer meer over formatief evalueren of ontdek hoe je gemakkelijk resultaten inziet, analyseert en deelt.

Veilig digitaal toetsen afnemen via Schoolyear

Momenteel bouwen we in het JIJ! LVS een koppeling met Schoolyear, een software applicatie die alle andere programma’s en internetadressen op de computer afsluit gedurende de afname van een online toets. Zo kun je veilig digitaal toetsen afnemen op schoolcomputers. Lees meer hierover via onderstaande knop.

Uitbreiding toelichting op aspecten per niveau

Vanaf nu vind je ook toelichtingen op aspecten per niveau bij de groepsresultaten en resultaten van hart-handen-instrumenten in het JIJ! LVS. Zo bekijk je deze:

 1. Ga boven in het JIJ! LVS naar ‘Resultaten’.
 2. Selecteer één of meerdere groepen en klik op ‘Bekijk resultaten’.
 3. Selecteer aan de linkerkant van het resultaatscherm de vaardigheid, waarvan je de resultaten wilt bekijken.
 4. Klik op het tabblad ‘Aspecten’ en vervolgens op de i’tjes naast de aspecten voor toelichtingen op de groepsresultaten.
 5. Voor toelichtingen op een individuele afname, bijvoorbeeld die van een hart-handen instrument, klik je op het tabblad ‘Leerlingresultaten’ en vervolgens achter een leerling op het oogje ‘Bekijk afname’. Je vindt nu onderaan de pagina (bij het spindiagram) meer informatie over de aspecten onder de i’tjes.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Weergave beoordelingsaspecten

We hebben de beoordelingsaspecten van productieve vaardigheidstoetsen (schrijven en spreken) duidelijker weergegeven. Voortaan zie je de resultaten per onderdeel van de toets onderaan het resultaatscherm van een individuele afname. Per onderdeel zie je of de leerling op, boven of onder het niveau van de toets heeft gescoord.

Deze informatie is ook beschikbaar op groepsniveau. Als je naar de groepsresultaten van aspecten gaat (lees hierboven onder ‘Uitbreiding toelichting op aspecten per niveau’ hoe), zie je per leerling de uitslag per aspect. Ook zie je gemiddeld (bij gemiddelde score) hoeveel procent van de groep leerlingen op of hoger dan het niveau van de toets heeft gescoord.

Tot slot hebben we de weergave van het beoordelingsscherm aangepast achter de knop ‘Beoordeling bekijken’. Onder ‘Score’ is dezelfde systematiek gehanteerd als hierboven beschreven (op, boven of onder het niveau van de toets gescoord).

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Rol docent naar vestigingsbeheerder

Schoolbeheerders kunnen vanaf nu de rol van docent aanpassen naar vestigingsbeheerder als dat nodig is. De rol van schoolbeheerder kan nog steeds alleen toegekend worden door onze klantenservice. 

Zo wijzig je als schoolbeheerder de rol:

 1. Ga boven in het JIJ! LVS naar ‘Schoolbeheer|Medewerkers’.
 2. Klik op het oogje achter de docent om de gegevens te bekijken.
 3. En klik op ‘Gegevens bewerken’.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Tips aan de slag met resultaten

Heb je een nulmeting afgenomen, maar de resultaten nog niet geanalyseerd? Doe je voordeel met onderstaande tips:

 • Tip 1: Lees via onderstaande knop meer over de verschillende soorten resultaten. Zo krijg je voor jezelf weer scherp wat de verschillen zijn tussen niveau-uitslagen, ontwikkelscores, punten, percentages en cijfers.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

 • Tip 2: Geef resultaten vrij aan je leerlingen om hun eigenaarschap te vergroten. Dit doe je zo:
 1. Ga boven in het JIJ! LVS naar ‘Toetsen|Afnames’.
 2. Klik rechts achter de betreffende toets op het oogje ‘Bekijk’.
 3. Selecteer één of meerdere afnames.
 4. En klik erboven op de oranje knop ‘Resultaten vrijgeven’.

Hierna ziet de leerling in de eigen omgeving de behaalde resultaten, beknopt op het dashboard en uitgebreider op de pagina ‘Resultaten’. Op deze pagina ziet de leerling zijn of haar voortgangsgrafiek en de afnamedetails. Als docent kun je deze met de leerling bespreken. Bekijk via onderstaande knop in de Snel op weg-handleiding voor leerlingen hoe leerlingen hun resultaten zien.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

 • Tip 3: Exporteer een leerlingrapport uit JIJ! en krijg eenvoudig een compleet overzicht van de resultaten van een leerling. Dit doe je zo:
 1. Ga naar de resultaten van een leerling via het open zoekfilter ‘zoek leerling‘ rechtsboven in het scherm.
 2. Klik vervolgens rechtsboven op de knop ‘Exporteren’ en kies voor ‘Exporteer leerlingrapport naar PDF’.
 3. Er verschijnt nu een keuzemenu. Kies of je een leerlingrapport wilt van de geselecteerde vaardigheid aan de linkerkant van het resultaatscherm of van alle vaardigheden. Na bevestiging wordt het PDF-bestand gedownload.

Lees in de Snel op weg-handleiding voor docenten hieronder welke resultaatexports je nog meer kunt maken.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)