De Rooi Pannen kiest voor TOA Rekenen: ‘Stukken minder nakijkwerk’

De Rooi Pannen hoorde bij de eerste mbo-instellingen die aan het begin van dit schooljaar aan de slag gingen met TOA Rekenen. Benieuwd wat ze vinden van de opzet van het platform en de nieuwe examens? We vragen het aan rekendocent Bernard de Rooij.

Bernard de Rooij geeft sinds 2019 economische vakken en rekenen op de horeca-afdeling van de Tilburgse vestiging van mbo-instelling De Rooi Pannen. Vorig jaar is besloten om helemaal over te stappen op TOA Rekenen.

“Instellingsbreed, voor alle rekenexamens”, aldus Bernard. “Ook op onze vestigingen in Eindhoven en Breda. We hadden goede ervaringen met de TOA-taalexamens, dus daar lag een ingang.”

Vooralsnog maken ze bij De Rooi Pannen vooral gebruik van de examens, nog niet van de voortgangstoetsen.

Minder nakijkwerk, meer inzicht

Een van de belangrijkste redenen om ook voor de rekenexamens over te stappen naar TOA was het nakijkwerk, vertelt Bernard: “Voorheen hadden we als docenten een berg nakijkwerk aan de rekenexamens. Bij TOA is dat stukken minder; dat is echt een verademing.”

Een ander voordeel volgens de rekendocent: “In TOA kan ik bekijken waar het fout is gegaan bij studenten die het examen niet halen. En dan per domein bepalen waar dat aan zou kunnen liggen.”

Domeintoetsen en -examens

Van de mogelijkheid om domeintoetsen en -examens af te nemen heeft hij zelf nog geen gebruik gemaakt. “Binnen de horecaopleiding hebben we te maken met studenten die van nature al best goed kunnen rekenen. Bij een opleiding als vormgeving is dat bij sommige studenten iets minder. Dan is het fijn als je domeinen los van elkaar kunt examineren.”

“Maar het is goed om achter de hand te hebben . Van collega’s van andere afdelingen hoor ik in elk geval dat ze het als prettig ervaren.”

 

“De bronnen bij de examenvragen zijn duidelijk en ze passen bij het niveau.”

Bernard de Rooij, rekendocent De Rooi Pannen

Belevingswereld van studenten

“De vragen sluiten goed aan bij de belevingswereld van studenten”, vindt Bernard. “De bronnen bij de examenvragen zijn duidelijk en ze passen bij het niveau. Een matrixbord met vertrektijden bij een bushokje bijvoorbeeld. Dat herkennen ze uit het dagelijks leven.”

Tussenantwoorden en rekenmachine

Hij is ook enthousiast over de rekenmachine-functie in TOA. “Voorheen moesten studenten hun berekeningen noteren op een blaadje, maar dat gebeurde niet altijd. Nu staat de rekenmachine in beeld. En als je hem gebruikt komt de berekening automatisch in het antwoordmodel te staan.”

“Daar is heel goed over nagedacht. Want sinds de invoering van de nieuwe rekeneisen, is het ook belangrijk hoe een berekening tot stand komt. Doordat de programmatuur de berekening automatisch meeneemt in het antwoord ontkomen studenten er bijna niet aan. Zonder het te beseffen zijn ze die onderbouwing aan het geven.”

Nieuwe rekeneisen

Over de nieuwe rekeneisen gesproken: “Ik ben er blij mee dat rekenen nu een volwaardig onderdeel is van het examenprogramma. En ook dat studenten nu meer beoordeeld worden op hun manier van werken; hoe ze tot een antwoord komen. Vroeger was alleen het antwoord zaligmakend.”

Presenteerblaadje

Ook over de werking van het platform is Bernard te spreken. “In de uitvoering werkt alles vlekkeloos, mede omdat ons examenbureau al jaren ervaring heeft met andere TOA-examens. Dus ik denk dat zij ook wel blij zijn met de overstap naar TOA Rekenen.”

“Zelf hoef ik alleen maar een seintje aan het examenbureau te geven; dat ik een bepaalde klas een rekenexamen wil laten maken. Dan zetten zij het examen klaar in het systeem. En vervolgens ontvang ik een inlogcode en activatiecodes. Ik krijg eigenlijk alles op een presenteerblaadje.”

 

Wij hebben nog geen enkele student hoeven afserveren vanwege het rekenexamen.

Bernard de Rooij, rekendocent De Rooi Pannen

Resultaten

“We waren wel nieuwsgierig of we na de overstap naar TOA verandering zouden zien in de resultaten”, vervolgt Bernard. “Maar daarin zien we eigenlijk nauwelijks verschillen. De resultaten voor rekenen waren bij ons altijd wel goed en die zijn goed gebleven.”

“Bij de invoering van de nieuwe rekeneisen werd gevreesd dat sommige studenten niet meer zouden slagen, omdat het rekenexamen voortaan meetelt voor het diploma. Maar wij hebben nog geen enkele student hoeven afserveren vanwege het rekenexamen.”

Tips voor rekendocenten

Tot slot: heeft Bernard nog tips voor andere rekendocenten die overwegen om met TOA Rekenen aan de slag te gaan? Lachend: “Ja, doen.”

Serieuzer: “Heel fijn dat we over zijn. Er is niemand in de organisatie die daar spijt van heeft.”

Op TOA kun je rekenen

Bij TOA geloven we in gelijke kansen voor iedere mbo-student. Rekenen vormt de basis voor groei en ontwikkeling in elk vakgebied. Met betrouwbare toetsen en examens en persoonlijke evaluatieroutes bieden we eerlijk inzicht in waar studenten staan. Zo ondersteunen we docenten én stimuleren we de groei van elke student. Wil je meer weten over TOA Rekenen? Alle informatie vind je op deze pagina. Liever iemand spreken? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Wil je op de hoogte blijven van alle TOA-ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Ook zijn wij te vinden op LinkedIn.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *