Menu
Nieuw in het IEP LVS
Nieuw in het IEP LVS

Ontwikkelingen winter 2024-2025

Vernieuwde trendanalyse

Met de schooloverzichten in het IEP LVS krijg je inzicht in de resultaten van de leerlingen en zie je waar de kansen en uitdagingen liggen. Veel scholen gebruiken deze overzichten daarnaast voor de verantwoording richting het bestuur. We hebben in de afgelopen periode de trendanalyse verbeterd, zodat je eenvoudiger trends kan ontdekken en hierop kan anticiperen.

We hebben de basisweergave aangepast, zodat deze beter aansluit op de verdiepte weergave, we hebben de verdiepte trendanalyse verbeterd én we hebben de weergave van de kleuren (groen of blauw, licht of donker) anders ingesteld.

Situatie voor aanpassing: de kleur van het groepsgemiddelde in de trendanalyse werd bepaald door het aantal leerlingen. Hadden de meeste leerlingen boven de norm gescoord en hadden de meeste leerlingen een ondergemiddelde groei laten zien? Dan was het vakje lichtgroen. Het groepsgemiddelde zelf werd niet gebruikt voor de berekening.

Situatie nu (na aanpassing): de kleur (groen of blauw) van het groepsgemiddelde wordt bepaald door de gemiddelde ontwikkelscore van de groep te vergelijken met de gemiddelde norm. De gemiddelde groei van de groep ten opzichte van de landelijk gemiddelde groei bepaalt of het vakje donker of licht kleurt.

Je ziet naast de gemiddelde ontwikkelscore nu ook hoeveel punten hoger of lager deze score is ten opzichte van de gemiddelde norm. We hebben de gemiddelde ontwikkelscore en het verschil tot de norm afgerond naar één cijfer achter de komma.

Naast de gemiddelde ontwikkelscore, zie je hoeveel leerlingen in dat leerjaar getoetst zijn en meetellen voor het groepsgemiddelde. Als je hierop klikt, zie je over welke groepen deze leerlingen verdeeld zijn.

In de verdiepte weergave zie je de basisweergave aangevuld met de dwarsdoorsnede inclusief je ambitie. De gouden balk geeft weer hoeveel leerlingen op of boven de geselecteerde norm scoren (Ontwikkellijn 1F of 2F/1S). Wanneer je klikt op de dwarsdoorsnede, zie je hoeveel leerlingen op/boven of onder de norm (in hun eigen groep) scoren en hoeveel leerlingen een boven- of ondergemiddelde groei hebben doorgemaakt. Daarnaast zie je het aantal leerlingen per behaald niveau. Zo weet je ook welke toetsen er bij de leerlingen zijn afgenomen (en of er is door- of teruggetoetst). We hebben aan dit overzicht je ambitie toegevoegd; je ziet hoeveel leerlingen je gestelde ambitie gehaald hebben. Zie je geen ambitie staan? De schoolbeheerder kan deze invullen in het IEP LVS.

Nieuwe toets: 1S-1S+ voor rekenen 

Als een leerling het 1S-niveau heeft behaald op de 1F-1S-toets, dan beheerst de leerling het streefniveau van het basisonderwijs. Fijn! Natuurlijk stopt de ontwikkeling dan niet: je focust met deze leerlingen op andere vaardigheden of biedt verrijking aan op het gebied van rekenen. Als je verrijking biedt op het gebied van rekenen, dan kun je met het IEP LVS meten of de leerling al verder is dan het 1S-niveau. Nu biedt het IEP LVS daarvoor de plustoets 2F-3F. We hebben gezien dat deze toets niet goed aansluit bij de praktijk. We hebben er daarom voor gekozen om een 1S-1S+ toets te ontwikkelen die beter aansluit bij het verrijkingsmateriaal dat gegeven wordt aan sterke rekenaars in het basisonderwijs. Deze toets geeft beter zicht op waar je leerling staat op basis van het aanbod en wat je de leerling nog kunt bieden. Het 1S-niveau in deze toets is iets moeilijker dan het 1S-niveau in de 1F-1S toets, en het 1S+-niveau werkt toe naar het 2S-niveau. 

Op dit moment kunnen we nog geen ontwikkelscore geven op deze toets, daarom noemen we de toets nu: 1S-1S+ pretest. Je kunt wel al zien hoeveel procent van de vragen op het niveau 1S en 1S+ de leerling al beheerst. We hebben voldoende afnames nodig om de ontwikkelscores te kunnen berekenen voor komend schooljaar. Dus: we hebben je nodig! Ben je benieuwd in hoeverre deze leerlingen de 1S-1S+ doelen beheersen en wat je hen nog kan bieden? Help ons dan door deze toets dit schooljaar alvast af te nemen. 

Let op: tot de zomervakantie is het nog mogelijk om de 2F-3F-toets af te nemen, daarna vervangen we deze door de 1S-1S+ toets.  

Bovenschoolse IEP Module: scholen kiezen

In je overzicht zie je standaard alle scholen binnen het bestuur. Soms wil je echter kijken naar de resultaten van een paar specifieke scholen. Hoe verhoudt de ene school zich tot de andere? Hoe scoren scholen met een vergelijkbare schoolweging?
We hebben daarom de mogelijkheid toegevoegd om scholen te kunnen selecteren, zodat je in één oogopslag de resultaten ziet die je nodig hebt voor je analyse. Handig! 

Toetsen taalverzorging voor leerjaar 6/7/8 op papier

Op sommige scholen werken de leerlingen grotendeels digitaal en op andere scholen op papier. Daarom kun je nu ook voor taalverzorging zelf kiezen welke toetsvorm het beste past bij jouw leerlingen. Op verzoek van veel scholen hebben we de referentieniveautoetsen voor taalverzorging ook in papieren vorm ontwikkeld. Van de a- en b- toetsen was al langer een papieren toets beschikbaar. Hier hebben we de papieren toetsen <1F-1F, <1F-1F-2F en 1F-2F aan toegevoegd.  

Je kunt de toetsen op dezelfde manier zetten zoals je voorheen gewend was. Alle informatie en materialen voor het afnemen van een papieren toets vind je via menu – toetsinformatie.  

IEP DMT

De IEP DMT is af en beschikbaar in het IEP LVS. Maar nog even geduld, want we hebben nog niet de hele goedkeuring binnen. Om de IEP DMT te mogen gebruiken voor het aanvragen van een dyslexieonderzoek, moet er nog een beoordeling plaatsvinden door de WARD, een commissie van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD). Deze stap was bij ons niet bekend. In overleg met het NKD streeft de WARD ernaar om op korte termijn tijd te maken voor de IEP DMT. Als de beoordeling heeft plaatsgevonden, ontvang je hierover meteen bericht van ons. Tot die tijd kun je de DMT die je gewend bent gebruiken en invoeren in je LAS.

Talentenkaarten voor groep genereren

Je kunt de talentenkaarten nu voor de hele groep tegelijk genereren. Ga in het IEP LVS naar het tabblad ‘Talentenkaarten’ en klik op ‘Talentenkaarten maken voor groep’. Vervolgens selecteer je wat je op de Talentenkaarten wilt tonen en kun je een voorbeeld bekijken. Als het voorbeeld naar wens is, kun je de talentenkaarten opslaan. Je moet dan even wachten tot alle Talentenkaarten gegenereerd zijn. Als je toch meer of minder gegevens wilt tonen, óf een toelichting op de voorkant wilt schrijven, dan kun je de Talentenkaart nog aanpassen. Daarna kun je de Talentenkaarten allemaal tegelijk downloaden.

Selecteren wat je op de Talentenkaart wilt tonen

Kies vanaf nu zelf welke resultaten je op de talentenkaart toont. Bijvoorbeeld: de leergroeimeters wel maar de detailscores niet, of rekenen wel maar lezen (nog) niet.