JIJ!-trainer Sergej geeft zijn kennis terug aan het onderwijs

Persfoto Boekpresentatie Sergej Werkvormen Formatief Evalueren

Sergej Visser – Senior Trainer van JIJ!

Op maandag 25 maart vond op het kantoor van Bureau ICE een boekpresentatie plaats: Formatief evalueren in elke les – praktische werkvormen, tips en aanwijzingen. Trainers, toetsdeskundigen en adviseurs proostten op de totstandkoming van het praktische werkboek voor docenten in het voortgezet onderwijs. Bekijk hoe Kees Versteeg, rector Griftland College, het eerste exemplaar van het handboek Werkvormen Formatief Evalueren in ontvangst neemt.

Ervaringen uit de praktijk

In de twintig jaar waarin hij voor de klas stond tekende Trainer Sergej Visser zijn ervaringen rond formatief evalueren op. Deze heeft hij gevat in een handzaam boek vol inspirerende werkvormen voor docenten in het voortgezet onderwijs. De publicatie van het boekje is ingegeven door de concrete vraag van docenten naar praktische handvatten en werkvormen om formatief evalueren in hun lessen voor elkaar te krijgen. Puttend uit zijn twintig jaar lange ervaring voor de klas heeft Sergej, geheel naar de aard van Bureau ICE, vanuit een evidence-based benadering gekeken naar wat echt werkt in de praktijk. Deze ervaringen heeft hij toegeschreven op de fasen van het wetenschappelijke model van formatief evalueren. Hiermee zijn de werkvormen van ‘leuke variaties om eens te proberen’ getransformeerd naar een begaanbare reis voor elke docent naar formatief evalueren in elke les.

Eigenwijs maar uiterst gemotiveerd

Om zijn opgedane kennis symbolisch terug te geven aan het onderwijsveld nam Sergej’s voormalig werkgever, Kees Versteeg van Griftland College, het eerste exemplaar in ontvangst. Versteeg is naast schooldirecteur een echte onderwijsinnovator. Samen met Maurice de Hond publiceerde hij in 2016 ‘Onderwijs na de informatierevolutie’. Kees herinnerde in Sergej een eigenwijze maar uiterst gemotiveerde en prikkelend-kritische docent.

Zelf aan de slag met Formatief Evalueren

Het handboek kan gezien worden als een reisgids voor docenten in het voortgezet onderwijs die aan de slag willen met Formatief Evalueren. Via de website van Bureau ICE kunt u een gratis exemplaar bestellen. Deze wordt kosteloos opgestuurd naar uw schooladres via het bestelformulier voor het handboek Werkvormen Formatief Evalueren op onze website. Wij nemen graag na enkele weken contact met u op om uw ervaringen rondom Formatief Evalueren te bespreken. Bureau ICE biedt diverse trainingen aan voor het verhogen van het leerrendement op scholen. Daarbij komen ook uw toetsvisie en toetsbeleid aan bod. Kijk voor meer informatie bij onze JIJ!-trainingen.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *