Quayn - toetsplatform voor het VO
Quayn - toetsplatform voor het VO

Update en tips Quayn oktober 2023

Aan de slag met Quayn

Hieronder lees je meer over de laatste ontwikkelingen in Quayn en vind je handige tips.

Ga je nieuw aan de slag met Quayn of wil je je Quayn-kennis opfrissen? Meld je aan voor een online sessie.

Koppeling? Hier moet je op letten

Ga je toetsen afnemen in Quayn en heb je een koppeling met Magister of Somtoday? Houd dan rekening met het volgende:

> Magister: na een zomervakantie moet de koppeling met Quayn opnieuw geactiveerd worden in Magister. Check voordat je gaat toetsen (bij je beheerder) of dit gebeurd is.

> Somtoday: let er bij een koppeling met Somtoday op dat het mogelijk is dat leerlingen dubbel geïmporteerd zijn. Dit komt doordat de koppeling met Somtoday de oude leerlingen niet verwijdert en deze dus blijven staan.
De verdubbeling los je zo op:

1. Ga boven in Quayn naar ‘Beheer’. 
2. Klik op ‘Groepen’. 
3. Verwijder alle groepen uit de omgeving, ook die van het huidige schooljaar. 

Vervolgens worden de groepen ‘s nachts opnieuw gesynchroniseerd met Somtoday. De volgende dag zijn dus enkel de groepen die in Somtoday staan toegewezen in jullie Quayn-omgeving. 

Je zult zien dat ‘oude’ gebruikers nu geen groep toegewezen meer hebben. Je kunt deze ‘oude’ gebruikers het beste verwijderen, zodat je een kloppend overzicht houdt. Doordat resultaten gekoppeld zijn aan een e-mailadres, blijven eerder behaalde resultaten intact. 

Oude gebruikers opschonen doe je zo: 
1. Ga boven in Quayn naar ‘Beheer’.
2. Ga naar ‘Gebruikers’.
3. Sorteer op ‘Groepen’.
4. Verwijder alle cursisten zonder groep. 

Let op: Het archiveren van alle gebruikers werkt niet. Deze gebruikers blijven dan namelijk gearchiveerd bij de volgende synchronisaties vanuit Somtoday. 

Toetsen hergebruiken

Het is zonde om een goede toets maar één keer te gebruiken. Wil je een toets, met een paar aanpassingen, hergebruiken? Ga hiervoor naar ‘Projecten’, selecteer je toets en klik op ‘Openen als arrangement’. Je kunt de toets nu aanpassen waar nodig en vervolgens opnieuw inzetten.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Digitaal toetsen uitdelen

Het is waardevol om leerlingen na het maken van een toets niet alleen een cijfer te geven, maar ook hun gemaakte toets in te laten zien. Zo krijgen ze inzicht in waar ze staan. In Quayn kun je digitaal toetsen uitdelen, ook afgeschermd via de Safe Exam Browser. Dit doe je als volgt: 

  1. Ga naar het ‘Planningsoverzicht’ onder ‘Projecten’. 
  2. Open de planning van een afgenomen toets.
  3. Kies bij het tabblad ‘Detailgegevens’ onder ‘Bekijken resultaten’ voor ‘Cijfers, punten, antwoorden en inzien’. 

Extra tip: Laat toetsen afgeschermd inzien via de Safe Exam Browser. Op deze manier kun je als docent klassikaal toetsen bespreken zonder dat de toetsinhoud verspreid kan worden via bijvoorbeeld screenshots. Je zet hiervoor een vinkje bij ‘Testresultaten kunnen alleen gezien worden in de Safe Exam Browser’ onder het tabblad ‘Beveiligde browser’ bij de planning van een afgenomen toets. 

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Quickstart beheer en interne afstemming

Als je school start met digitaal toetsen via Quayn, is het handig om een aantal punten met elkaar af te stemmen. Zo zet je Quayn op een uniforme en effectieve manier in binnen de school. In deze Quickstart vind je de belangrijkste punten om bij de start rekening mee te houden en af te stemmen met collega’s. Ook handig voor nieuwe collega’s of als je Quayn-skills een beetje zijn weggezakt!