Sessie 1: Taalniveau onder druk, wat nu?

Spreker - Taalniveau onder druk, wat nu?Studenten hebben basisvaardigheden op het gebied van de Nederlandse taal en rekenen nodig om goed te kunnen functioneren in onze samenleving. Het aantal studenten dat het onderwijs onvoldoende geletterd en/of gecijferd verlaat, neemt helaas toe. Deze ontwikkelingen zijn zorgwekkend en hebben een negatieve invloed op de kansen van mbo-studenten. Om te zorgen dat studenten met een voldoende taalniveau hun opleiding verlaten, is het belangrijk hen vanaf de start goed te blijven monitoren om inzicht te krijgen in hun groeiontwikkeling. In deze sessie wordt besproken hoe je het TOA Toetsplatform daarvoor inzet. Zo komen onze nulmeting, inzichtelijke rapportages en toetsen aan bod.

Voor wie?

Deze sessie is interessant voor taaldocenten die zich inzetten voor een hoog taalniveau binnen hun onderwijsinstelling en leidinggevenden in het mbo.

Sprekers

Marlous Hodes is productmanager TOA bij Bureau ICE. Ze is jarenlang TOA-adviseur geweest en heeft daardoor veel kennis van zowel het platform, als de toetsen en de markt. Met haar taalkundige achtergrond begrijpt ze bovendien goed waar de wensen en behoeftes van docenten liggen.

Mariska van Berkel is trainer en adviseur bij Bureau ICE. Ze verzorgt verschillende taaltrainingen bij mbo-instellingen. De doelgroep verschilt van beginnende assessoren, tot ervaren assessoren die hun kennis willen opfrissen. En van steekproeven tot kalibratiesessies waarin werkafspraken moeten worden gemaakt. Mariska is binnen haar functie altijd in gesprek met taalassessoren en kent daarom ook de uitdagingen die spelen.