Sessie 3: Een kijkje in de IEP-keuken: digitale IEP Eindtoets

Spreker - Een kijkje in de IEP-keuken: digitale IEP EindtoetsIeder jaar maken alle leerlingen van groep 8 de verplichte eindtoets. Ruim 35% van alle basisscholen in Nederland kiest inmiddels voor de papieren IEP Eindtoets. Vanaf april 2023 is er ook een digitale IEP Eindtoets beschikbaar. Je kunt als school kiezen welke vorm het beste bij jouw onderwijs of bij jouw leerlingen past. Waarom nu pas een digitale IEP Eindtoets? Zo’n nieuwe eindtoets komt niet zomaar tot stand, we zijn hier al sinds eind 2020 mee bezig. Het vraagt veel onderzoek en ontwikkeling, zowel (toets)inhoudelijk als op ICT-vlak. Wist je dat het 2 à 3 jaar duurt voordat een nieuwe eindtoets helemaal is getest? En dat het vervolgens nog goedgekeurd moet worden voordat we hem aan mogen bieden aan de scholen? We geven je graag een kijkje achter de schermen en nemen je mee in de keuzes die we hebben gemaakt. We laten je zien hoe de digitale variant eruit ziet en geven je uiteraard handvatten om zelf een goede keuze te maken voor de papieren en/of digitale IEP Eindtoets.

Tijdens deze sessie geven we je inzicht in de digitale (adaptieve) IEP Eindtoets:
• Waarom ook een digitale eindtoets?
• Wat is het verschil tussen de papieren en de digitale IEP Eindtoets?
• Een adaptieve toets, wat houdt dat eigenlijk in?
• En belangrijk: wat vinden de leerlingen van de digitale IEP Eindtoets?

Voor wie?

Deze sessie is interessant voor ib-ers, directeuren, leerkrachten groep 8 die al werken met de IEP Eindtoets of die zich oriënteren op het kiezen van een andere eindtoets.

Sprekers

Maryse de Smet werkt al ruim vier jaar bij Bureau ICE. Gestart als toetsspecialist rekenen, is zij verantwoordelijk voor het rekendeel van de IEP Eindtoets en de rekenvolgtoetsen van het IEP Leerlingvolgsysteem. Inmiddels is ze overall projectleider IEP Eindtoets en IEP Leerlingvolgsysteem en daarmee verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de papieren en de digitale IEP Eindtoets.

Nicole Bonouvrie is onderwijskundige en toetsdeskundige. Ruim 6 jaar werkte ze bij Bureau ICE en heeft aan de wieg gestaan van de (concept)ontwikkeling van de papieren IEP Eindtoets. Inmiddels werkt ze ruim 4 jaar voor zichzelf vanuit NiBo Toetsen en Leren. Ze is als projectleider de afgelopen 2 jaar de kartrekker geweest voor de ontwikkeling van de digitale IEP Eindtoets.