Sessie 2: Werken aan welbevinden in de klas

Spreker - Werken aan welbevinden in de klasEen kind is meer dan rekenen en taal, ook zijn zachtere vaardigheden maken hem tot wie hij is. Daarom brengen we sociaal-emotionele ontwikkeling, leeraanpak en creatief vermogen in beeld met de hart- en handeninstrumenten. De resultaten van de hart- en handeninstrumenten geven we weer in de vorm van spindiagrammen. Met behulp van deze spindiagrammen en het eigen inzicht van de leerkracht, gaat de leerkracht in gesprek met leerlingen. Hiermee krijgt de leerkracht niet alleen een goed beeld van het welbevinden en de behoefte van de leerling, maar ook van de hele groep.

Met dit inzicht kan de leerkracht aan de slag in de klas. Soms heeft de groep bijvoorbeeld behoefte aan hulp bij uiting van gevoelens, of juist bij het samenwerken met andere leerlingen. Een handige methode om het welbevinden aan te pakken in de klas, is HiRO. Met HiRO leren de leerlingen samen en spelenderwijs; ze leren te vertrouwen op zichzelf en de ander en ze leren goed samen te werken.

Tijdens deze sessie geven we je inzicht in de toegevoegde waarde van de hart en handeninstrumenten én laten we zien hoe je met behulp van HiRO met het welbevinden van de leerlingen in de klas aan de slag kan.

Voor wie?
Deze sessie is interessant voor leerkrachten die het welbevinden van de leerlingen in beeld willen brengen en daarmee aan de slag willen in de klas.

Sprekers

Daphne van Heusden werkt al ruim vier jaar bij Bureau ICE. Begonnen als IEP-adviseur waarbij ze scholen adviseerde over de IEP Eindtoets en het IEP Leerlingvolgsysteem. Daarnaast is ze samen met een collega Productmanager PO. Daarmee is ze verantwoordelijk voor het ophalen van klantwensen en het doorvoeren van verbeteringen en uitbreidingen in het IEP LVS. Met HiRO samenwerken is voor haar een van de stappen om hart en handen in het IEP LVS nog beter in te kunnen zetten in de dagelijkse praktijk.

HiRO is ‘op een vernieuwende en speelse manier bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen’, zo luidt de missie. HiRO is een jaarprogramma dat basisschoolkinderen helpt in hun persoonlijke ontwikkeling. Leren door te doen en vooral met veel plezier. Te gast zijn Rex Stoelinga, Producteigenaar, en Jimmy van Meurs, Regiomanager bij HiRO.