Het Nationale Toetscongres VO
Het Nationale Toetscongres VO

Eerste sprekers Toetscongres VO 2023

Joop Snijder

Joop Snijder is een toonaangevend expert op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en is momenteel Chief Technology Officer (CTO) van Aigency, een AI-expertiselabel van Info Support. Met meer dan 10 jaar ervaring in AI is Joop een gepassioneerd voorstander van uitlegbare en interpreteerbare AI, waarmee de kracht van deze geavanceerde technologie wordt benut om innovatie en groei te stimuleren. Naast zijn rol bij Aigency is Joop een veelgevraagd spreker en de host van de populaire AIToday Live-podcast.

 

Joop Snijder - Spreker Toetscongres VO 2023

Steffie van der Meijden

Steffie van der Meijden werd in 2022 uitgeroepen tot leraar van het jaar in het gespecialiseerd onderwijs. Als mentorleerkracht in het Voortgezet Speciaal Onderwijs heeft Steffie zich ontwikkeld in het pedagogische aspect en weet zij alles van en over gedrag. Het gedrag maakt haar nieuwsgierig. Ze kijkt dan ook graag verder. ‘Wat zit er onder het gedrag?’, ‘Waardoor ontstaat het gedrag?’, ‘Wat is de functie van het gedrag en waarom doet een leerling wat hij of zij doet?’. En dan volgt de vraag: ‘Welke pedagogische interventie kunnen we inzetten, waardoor een leerling weer tot leren komt?’ En: ‘Is het mogelijk om in het vervolg de-escalerend te werk te gaan?’

Steffie van der Meijden

Bastiaan Geleijnse

Bastiaan Geleijnse is een van de makers van Fokke & Sukke, het broekloze vogelduo dat dagelijks zijn observaties deelt met de lezers van NRC Handelsblad.

Hij werd opgeleid als Neerlandicus en werkte vervolgens vijf jaar als trainer en redacteur in de grijze pakkenwereld van McKinsey & Company. Toen begon hij voor zichzelf als ‘fulltime humorist’: hij schreef columns, grappen voor Dit Was Het Nieuws en bracht met Rob Urgert de Spoedcursus Humor in de Nederlandse theaters.

Fotografie: Anne Reitsma 

Bastiaan Geleijnse - Spreker Toetscongres VO 2023

Jesús de la Torre y Rivas

Jesús de la Torre y Rivas studeerde wiskunde en Nederlands aan de Lerarenopleiding, rechten aan de Universiteit, beleidsadvisering aan de Bestuursacademie en bedrijfs­kunde aan het IBO te Leusden. De rode draad in zijn carrière is onderwijs en management. Hij weet als geen ander wat er speelt in het onderwijs en hoe je mensen moet enthousiasmeren om de ge­stelde doelstellingen te realiseren. Sinds 2015 is hij senior trainer/adviseur bij Bureau ICE. Jesús is een specialist in inhoudelijke veranderingsprocessen en het implementeren daarvan door het creëren van draagvlak.

Jesús de la Torre y Rivas - spreker Toetscongres VO

Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is een toonaangevend wetenschapper en spreker op het gebied van leren en onderwijs met meer dan 400 wetenschappelijke artikelen, 14 boeken over leren, goed onderwijs en het ontwerpen daarvan. Daarnaast schrijft hij ook zeer toegankelijke blogs op zijn website (www.kirschnered.nl) en columns in onderwijsvaktijdschriften over hoe wij op de schouders van reuzen kunnen staan om goed onderwijs te maken.

Fotografie: ©Chris Peeters

Paul Kirschner

Tijdens Het Vijfde Nationale Toetscongres VO komen er nog veel meer interessante en inspirerende sprekers. Ook zijn er workshops en lezingen te volgen. Benieuwd naar alle sprekers en sessies? Bekijk ze hier.

Puck van Dijk

Puck is filosoof, theatermaker en communicatiespecialist. Als Socratisch gespreksleider stelt zij mensen op hun gemak én durft ze door te vragen waar het ongemakkelijk wordt. Naast haar werk als theaterregisseur en trainer in presentatie- en communicatie skills, specialiseerde zij zich tijdens haar master filosofie (VU, Amsterdam) in de kunst van het vragen stellen. Het leiden van moreel beraad en trainen in de Socratische methode zijn haar op het lijf geschreven, met de volste overtuiging dat iedereen kan filosoferen.  Puck woont in Bussum met haar man, zoontje en hond Pino. 

Puck van Dijk

Symen van der Zee

Symen van der Zee is lector Vernieuwend Onderwijs. Zijn onderzoek richt zich op de traditionele vernieuwingsscholen en vernieuwende onderwijspraktijken. Hij is een liefhebber van doorwrocht, betekenisvol onderwijs en gruwelt van onderwijsonzin.

Symen van der Zee - spreker Toetscongres 2023

Rik Smale

Rik Smale begon zijn loopbaan als docent biologie, waarna hij teamleider op het vmbo werd. Tijdens zijn lessen kreeg hij te maken met leerlingen die niets wilden. Ze maakten geen opdrachten, verloren hun focus tijdens een instructiemoment én gaven hem de schuld als zij een onvoldoende haalden. Dit moet ook anders kunnen dacht Rik. En dat kon het inderdaad. Sinds 2018 geeft Rik 1-op-1 coaching en training aan docenten waarin hij laat zien hoe het anders kan.

Rik Smale - Workshop Toetscongres 2023

Berend van der Kolk

Dr. Berend van der Kolk doet al meer dan tien jaar onderzoek naar de impact van meten en becijferen op mensen. Hierover publiceerde hij in internationale wetenschappelijke tijdschriften, maar ook bij o.a. Follow The Money en The Guardian. Hij gaf les aan universiteiten in Madrid en Londen en is momenteel verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2021 verscheen zijn boek De Meetmaatschappij, waarin hij uiteenzet waarom we zoveel meten en wat dat met ons en onze maatschappij doet. Voor meer informatie over dit boek, zie www.meetmaatschappij.nl.

Berend van der Kolk - spreker Toetscongres VO 2023

Jim Jansen

Drs. Jim Jansen deed Pabo, stond voor de klas en onderzocht tijdens zijn studie orthopedagogiek op een PI-school hoe je sociale vaardigheden kunt verbeteren bij kinderen met een multi-problematische achtergrond. Hij is journalist, publicist en hoofdredacteur van het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist NL en wetenschapsredacteur bij Het Parool. Van zijn hand verschenen diverse boeken zoals PromovendA tot Z over 26 vrouwen in de wetenschap – dat hij samen met zijn broer Dolf schreef – en in januari 2023 kwam Mavoklanten uit met inspirerende interviews over een onderschatte school. Jim Jansen is in staat complexe materie terug te brengen tot begrijpelijke kost, praat even snel als hij denkt, houdt van humor en is scherp op het grensvlak van wetenschap, onderwijs, opvoeding, kunst en cultuur.

Jim Jansen

Tijdens Het Vijfde Nationale Toetscongres VO komen er nog veel meer interessante en inspirerende sprekers. Ook zijn er workshops en lezingen te volgen. Benieuwd naar alle sprekers en sessies? Klik dan snel verder.

Op 16 november 2023 vindt alweer het vijfde Nationale Toetscongres plaats. In De Rijtuigenloods in Amersfoort brengen we spraakmakende wetenschappers, openhartige onderwijsprofessionals en eigenzinnige sprekers samen die het onderwerp toetsing vanuit verschillende invalshoeken belichten.

Het congres is voor iedereen die werkzaam is in het voortgezet onderwijs of voortgezet speciaal onderwijs en meer aandacht wil voor doelgericht toetsen op school.