Het Nationale Toetscongres VO
Het Nationale Toetscongres VO

Eerste sprekers Toetscongres VO 2023

Puck van Dijk

Puck is filosoof, theatermaker en communicatiespecialist. Als Socratisch gespreksleider stelt zij mensen op hun gemak én durft ze door te vragen waar het ongemakkelijk wordt. Naast haar werk als theaterregisseur en trainer in presentatie- en communicatie skills, specialiseerde zij zich tijdens haar master filosofie (VU, Amsterdam) in de kunst van het vragen stellen. Het leiden van moreel beraad en trainen in de Socratische methode zijn haar op het lijf geschreven, met de volste overtuiging dat iedereen kan filosoferen.  Puck woont in Bussum met haar man, zoontje en hond Pino. 

In deze sessie neemt Puck je mee in het hoe en waarom van de kunst van het vragen stellen. Op prikkelende en humorvolle wijze word je geconfronteerd met je eigen patronen en reflexen in gesprekken, én je maakt kennis met 3 socratische vaardigheden waar je gesprekken direct van opknappen. 

Puck van Dijk

Berend van der Kolk

Dr. Berend van der Kolk doet al meer dan tien jaar onderzoek naar de impact van meten en becijferen op mensen. Hierover publiceerde hij in internationale wetenschappelijke tijdschriften, maar ook bij o.a. Follow The Money en The Guardian. Hij gaf les aan universiteiten in Madrid en Londen en is momenteel verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2021 verscheen zijn boek De Meetmaatschappij, waarin hij uiteenzet waarom we zoveel meten en wat dat met ons en onze maatschappij doet. Voor meer informatie over dit boek, zie www.meetmaatschappij.nl. 

Tijdens zijn presentatie bespreekt Berend van der Kolk vanuit de wetenschap waarom we alles meten en wat dat met ons doet. Is becijferen en vergelijken wel zo’n goed idee? Wanneer doet meten meer kwaad dan goed, en hoe kan het anders? 

Berend van der Kolk

Jim Jansen

Drs. Jim Jansen deed Pabo, stond voor de klas en onderzocht tijdens zijn studie orthopedagogiek op een PI-school hoe je sociale vaardigheden kunt verbeteren bij kinderen met een multi-problematische achtergrond. Hij is journalist, publicist en hoofdredacteur van het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist NL en wetenschapsredacteur bij Het Parool. Van zijn hand verschenen diverse boeken zoals PromovendA tot Z over 26 vrouwen in de wetenschap – dat hij samen met zijn broer Dolf schreef – en in januari 2023 kwam Mavoklanten uit met inspirerende interviews over een onderschatte school. Jim Jansen is in staat complexe materie terug te brengen tot begrijpelijke kost, praat even snel als hij denkt, houdt van humor en is scherp op het grensvlak van wetenschap, onderwijs, opvoeding, kunst en cultuur. 

Tijdens zijn sessie deelt Jim Jansen zijn wetenschappelijke waarnemingen, verbindt hij het gedachtengoed uit de actualiteit waarbij leerlingen centraal staan en brengt hij samen wat je zelf niet ziet. Door de zaal te prikkelen en uit te dagen, weet je meteen: morgen kan het allemaal anders!  

Jim Jansen

Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is een toonaangevend wetenschapper en spreker op het gebied van leren en onderwijs met meer dan 400 wetenschappelijke artikelen, 14 boeken over leren, goed onderwijs en het ontwerpen daarvan. Daarnaast schrijft hij ook zeer toegankelijke blogs op zijn website (www.kirschnered.nl) en columns in onderwijsvaktijdschriften over hoe wij op de schouders van reuzen kunnen staan om goed onderwijs te maken.

Leren moeilijker maken? Dat klinkt paradoxaal of contra-intuïtief. Docenten denken vaak dat het de taak is om het leren zo makkelijk mogelijk te maken voor de leerlingen. Maar eigenlijk is het belangrijk te zorgen dat de leerlingen goed cognitief bezig zijn met wat ze moeten leren – en dat kost moeite, aldus Paul Kirschner.

Fotografie: © Chris Peeters 

Paul Kirschner