Contact
JIJ blijft leren - professionaliseringsaanbod
JIJ blijft leren - professionaliseringsaanbod

JIJ! Blijft leren

Professionaliseringsmogelijkheden onderwijsteam

Met een training van JIJ! geef je een onderwijsteam praktische handvatten om leerlingen goed en eerlijk te evalueren en bij te sturen in hun ontwikkeling. Trainingen verzorgen we altijd op maat. Dit houdt in dat we samen kijken naar jullie wensen, doelen, visie op onderwijs en identiteit en daar het trainingstraject op laten aansluiten. Hieronder presenteren we een greep uit de mogelijkheden voor professionalisering van het onderwijsteam.

JIJ! Training determinatie

Een juiste determinatie is van belang om leerlingen een reële kans te bieden op een optimale ontwikkeling. Determinatie op basis van voornamelijk cijfers werkt niet altijd goed – zeker niet bij toetsing op afstand. In deze set van twee workshops maak je kennis met doelgerichte toetsing op beheersingsniveau. Je leert werken met determinerende toetsvormen én je oefent met doelgerichte determinerende werkvormen in de klas.

Opbrengsten:
 • Inzicht in hoe je tot een juiste determinatie kunt komen
 • Toetsvormen voor beter determineren borgen en verantwoorden
 • Doelgerichte determinerende werkvormen voor in de klas

Doelgroep: Docenten en leidinggevenden VO
Tijdsinvestering: Twee dagdelen van drie uur

training determineren

JIJ! Training formatief evalueren

We geven in Nederland veel toetsen voor een cijfer. Deze manier van toetsing levert niet altijd het gewenste resultaat op. Cijfers geven niet altijd een goed beeld van wat leerlingen kunnen en alleen leren voor dat cijfer is weinig motiverend. Formatief evalueren ofwel leerdoelgericht werken werkt om leerlingen meer, beter en gemotiveerder te laten leren. In onze trainingsreeks leer je wat leerdoelgericht werken is, waarom het zo goed werkt, hoe je het kunt aanpakken en wat er nog meer bij komt kijken, zoals effectieve feedback en het volgen van de leervoortgang.

Opbrengsten:
 • Weten wat formatief evalueren / leerdoelgericht werken is en waarom je dat doet
 • Oefenen met een groot aantal concrete werkvormen
 • Ontwerpen van leerdoelgericht onderwijs, passende feedback en goede toetsing

Doelgroep: Docenten en leidinggevenden VO
Tijdsinvestering: Drie tot vijf dagdelen van drie uur

JIJ! Toetsmeestertraject

Het belang van goede toetsen is helder. Er hangt veel van af – voor leerlingen, maar ook voor de school. Vandaar dat de aandacht voor toetskwaliteit steeds groter wordt. De meeste docenten zijn hier echter nooit in geschoold. Om de kwaliteit van toetsen en examens te borgen, is het aan te raden om minimaal één docent per sectie uit te rusten met voldoende expertise dit vlak. In deze reeks trainingen leiden we je op tot Toetsmeester en maak je dus kennis met alle aspecten van toetskwaliteit.

Opbrengsten:
 • Kennis over alle aspecten van toetskwaliteit
 • Oefenen met het analyseren en verbeteren van bestaande toetsen
 • Oefenen met het construeren van goede toetsen

Doelgroep: Docenten, examencommissieleden, examensecretarissen VO
Tijdsinvestering: Vijf dagdelen van drie uur

toetsmeester

JIJ! Toetsbeleidtraject

Als je op een juiste manier toetst (niet alleen summatief, maar ook leerdoelgericht), leren leerlingen meer, beter en gemotiveerder. Een passend en actueel toetsbeleid vormt een solide ondergrond om te kunnen toewerken naar effectiever onderwijs en betere toetsing. In het Toetsbeleidtraject starten we met een schoolbrede inspiratiedag, om met docenten, leerlingen en schoolleiders na te denken over de koers van het nieuwe toetsbeleid. De ‘Werkgroep Toetsbeleid’ werkt deze koers uit tot een eigen, breed gedragen toetsbeleidsplan. De trainers van JIJ! zijn bij dit proces betrokken als sparringspartner en adviseur van de werkgroep.

Opbrengsten:
 • Een stapel ideeën, inzichten en dromen over toetsing op jouw school
 • Een heldere visie op onderwijs en toetsing, passend bij je school
 • Een concreet, solide en helder toetsbeleidsplan

Doelgroep: Docenten en leidinggevenden VO
Tijdsinvestering: Eén dagdeel (inspiratiedag) + vier dagdelen (Werkgroep Toetsbeleid)

toetsbeleid

Overig aanbod en kennismaken

Bovenstaande is een greep uit het professionaliseringsaanbod van JIJ!. Wil je met je team jullie visie op toetsing aanscherpen of ben je op zoek naar training op het gebied van examencommissies? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Blader ter inspiratie door onze trainingsfolder of laat ons weten wat jullie wensen zijn. We denken graag mee! Wil je alvast kennismaken met de trainers/adviseurs van JIJ!? Klik op onderstaande knop om alvast digitaal kennis te maken. Heb je een specifieke vraag voor een van onze trainers. Ze gaan graag met je in gesprek over hoe we samen het onderwijs kunnen verbeteren.

Klik op onderstaande afbeelding om het volledige overzicht van onze trainingen als pdf door te bladeren, te downloaden of met iemand te delen.